آشنایی با آداب ظاهری نماز
آداب ظاهری نماز
همانطور که می دانید هر چیزی آدابی دارد، دید و بازدید آدابی دارد، ورزش کردن آداب دارد، غذاخوردن آداب دارد. نماز خواندن هم آداب دارد. آداب باطنی و آداب ظاهری. که در این مقاله با آداب ظاهری نماز آشنا می شوید. خواندن نماز با آداب، آن را شیرین تر و دلنشین تر می کند.
آداب ظاهری نماز چیست؟
نمازی که هر روز مرتب می خوانیم یک سری آداب ظاهری و بخشی آداب باطنی دارد که باید رعایت شوند. در غیر اینصورت نمازمان باطل است. این آداب بسیار هستند. امام رضا فرمودند. نماز 4000 آداب دارد. ما بخشی از آداب ظاهری نماز را بررسی می کنیم. آداب نماز بر شیرینی نماز می افزاید. قرب ما را به خدا بیشتر می کند.
شاید از نظر بعضی افراد آداب ظاهری نماز نسبت به آداب باطنی نماز اهمیتی نداشته باشند و باید به باطن نماز پرداخت. اما هر کدام آداب اهمیت خود را دارند. و رعایت این آداب نوعی اهمیت دادن به نماز است. رعایت آداب ظاهری نماز، پلی است برای رسیدن به آداب باطنی نماز.
آداب ظاهری نماز بخشی مربوط است به آداب قبل از نماز و بخشی مربوط است به هنگام نماز خواندن و در بخشی مربوط است به بعد از خواندن نماز که در تعقیبات نماز انجام می شود.
آداب قبل از نماز خواندن :
طهارت :
از اولین آداب ظاهری نماز طهارت است. که همان وضو گرفتن است که آداب خاص خود را دارد. اگر با دعاهای آن انجام شود ثواب بیشتری دارد. می توانید در حین وضو گرفتن می توانید سوره ی قدر را بخوانید، ثواب دارد.
دوم مسواک زدن قبل از نماز و بعد از وضو، مستحب است.
پوشش نمازگزار :
آداب مهم دیگر نماز، پوشش نمازگزار است. مردها از ناف تا زانو بهتر است پوشیده باشند. زن ها تمام بدن شان پوشیده باشند به جز قرص صورت و از مچ دست به پایین و از مچ پا به پایین. لباس نماز گزار نباید تنگ و نازک باشد. لباس نمازگزار، باید تمیز و پاک باشد. لباس نمازگزار باید حلال باشد. سیاه نباشد، بهتر است سفید باشد. خوشبو کردن لباس نمازگزار. استفاده از انگشتر عقیق در حین نماز خواندن و استفاده از گرنبند برای خانم ها مستحب است.
مکان نماز خواندن :
مکان نماز گزار باید حلال و پاک باشد. و صاحب زمین و یا خانه باید راضی باشد. مکان نماز باید مسطح و بدون حرکت باشد. غصبی نباشد.
هنگام نماز خواندن باید حقوق مردم را رعایت کنیم. مثلا نماز خواندن در وسط خیابان وقتی برای شخصی مزاحمت ایجاد کنیم؛ نماز باطل است.
طهارت از آداب ظاهری قبل از نماز است
از آداب هنگام نماز خواندن :
• یکی از مهم ترین آداب ظاهری که باید در نماز رعایت شود. روبه قبله ایستادن است.
• هنگام نماز نباید سر و چشم به این طرف و آن طرف بتابد. باید حواس تان به نماز باشد. حضور قلب داشته باشید.
• آداب ظاهری دیگر نماز مربوط به نگاه کردن نمازگزار است. زمانی که نمازگزار به نماز ایستاده است. باید نگاهش به محل سجده ی خود باشد و در زمان رکوع نگاه باید به فضای بین دو پا باشد. وقتی به سجده می رود نگاه به بینی خود کند. و زمانی که تشهد می خواند روی زانو (ران) خود را نگاه بکند.
• آداب دیگر قرار گرفتن دست، زمانی که نمازگزار ایستاده است. ادب این است که دست های خود را روی ران های قرار بدهد که انگشتان به دست به هم بچسند. زمانی که به رکوع می رود دست های خود را روی زانوها قرار می دهد. در زمان سجده مستحب است دوتا دست را در دو طرف جایگاه سجده ی خود قرار بدهد. و انگشتانش بسته باشند و سمت انگشتانش هم به سمت قبله باشد. هنگام تشهد مستحب است دست هایش را روی ران خود قرار بدهد، انگشتان به هم چسبیده باشند و نگاهتان به زانوهایتان باشد.
• هگام نماز خواندن باید پاها به هم چسبیده باشند و آقایان می توانند به اندازه ی 3 انگشت فاصله بین پاها داشته باشند.
• از آداب دیگر نماز این است که با دست خود بازی نکنیم و دست به سر و صورت خود نکشیم. لباس هایمان را درست نکنیم. این ها یک نوع سبک شمردن نماز محسوب می شود.
• باید هنگام نماز خواندن صاف بایستیم، شانه ها را پایین نیاندازند. نگاهمان به جایگاه سجده باشد.
• از آداب دیگر نماز این است که در هنگام خستگی و خواب آلودگی نماز نخوانند. سعی کند نمازش را با نشاط بخواند. بهتر است نماز را به صورت جماعت و در مسجد بخواند.
• هنگام خواندن نماز باید بدن ما آرام باشد و حرکات را به صورت آرام و شمرده انجام بدهیم.
هرگز از نماز ندزدید. حضرت علی (ع) فرمودند: دزدترین دزدها کسی است که از نمازش می دزد.
• سجده، طبقه ای از طبقات آسمان نیست که فرشتگان در آن جا در پیشگاه خدا سجده نکنند. حضرت علی (ع) می فرمودند: طولانی کردن سجده و طولانی کردن قنوت انسان را از آتش نجات می دهد.
علت دو سجده انجام دادن، نشان از رستاخیز است، یعنی ما از خاک آمده ایم. سر از سجده برداشتن نشان از زندگی کردن و باز به سجده رفتن نشان این است که پس از مرگ به خاک برمی گردیم. سر از سجده دوم برداشتن، نشان این است که دوباره زنده خواهیم شد. رستاخیزی در آینده رخ خواهد داد. سجده ها ما را به یاد قیامت می اندازد. نماز را با آدابش برگزار کنیم.
لباس و مکان و رو به قبله بودن از آداب ظاهری نماز می باشد
• در رکوع آقایان زانوهای خود را کمی به عقب می برند و خانم ها نه بلکه کمی به سمت جلو می دهند.
• مستحب است در ذکر رکوع 3 ، 5 یا 7 مرتبه یا بیشتر ذکر رکوع گفته شود. این عدد فرد باشد. مستحب است بعد از ذکرهای رکوع صلوات بفرستید.
• در مورد سجده هم مستحب است ذکر سجده را 3، 5 یا 7 مرتبه یا بیشتر گفته شود. خیلی مستحب است سجده طولانی شود.
• مستحب است در رکعت اول نماز قبل از خواندن سوره ی حمد ذکر (أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ) گفته شود. مستحب است در رکعت اول نماز بعد از سوره ی حمد سوره ی قدر قرائت شود و در رکعت بعدی حمد و توحید را بخواند. در رکعت سوم و چهارم بعد از اتمام تسبیحات اربعه ذکر (استغفرالله ربی و اتوب الیه) گفته شود.
• نماز را به صورت ترتیل بخواند یعنی عجله ای برای خواندن نماز نکند و نماز شمرده خوانده شود. حضرت علی (ع) به کسی که نماز را تند به جا می آورد مانند کلاغی است که به زمین نوک می زند.
• مستحب است قبل از تشهد ذکر (بسم الله وبالله والحمد لله وخير الاسماء لله) خوانده شود.
• مستحب است بعد از سلام نماز 3 مرتبه (الله و اکبر) گفته شود و دست ها را تا نزدیک گوش های خود بیاورد.
• هنگام قنوت نماز بهتر است کف دست ها رو به آسمان و صورت باشد و همه ی انگشتان به غیر از شست ها به هم چسبیده باشند. هنگام قرائت قنوت نگاه به کف دست ها باشد. مستحب است قنوت انسان طولانی باشد. مستحب است قبل و بعد از دعای قنوت صلوات فرستاده شود.
گفتن ذکر تسبیحات حضرت زهرا (س) از آداب ظاهری بعد از نماز محسوب می شود
آداب ظاهری بعد از نماز:
• مستحب است بعد از هر نماز واجب تسبیحات حضرت زهرا (س) خوانده شود.
• خواندن سوره ی توحید، خواندن آیت الکرسی مستحب است.
• انجام سجده ی شکر بعد از نماز بسیار ثواب دارد.
گردآوری: بخش مذهبی
پاسخ ها