زندگی نامه تختی
غلامرضا تختی (۵ شهریور ۱۳۰۹ در تهران – ۱۷ دی ۱۳۴۶ در تهران) ملقب به جهانپهلوان، کشتیگیر اهل ایران بود. در فرهنگ ورزشی ایران، برخی وی را نماد پهلوانی میدانند. او فعال سیاسی و عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران بود.
چکیده ای از بیوگرافی غلامرضا تختی:
نام کامل: غلامرضا تختی
لقب: جهانپهلوان
ملیت: ایرانی
تاریخ تولد: ۵ شهریور ۱۳۰۹
محل تولد: تهران، ایران
تاریخ فوت: ۱۷ دی ۱۳۴۶ (۳۷ سال) هتل آتلانتیک، تهران
آرامگاه :گورستان ابنبابویه، شهر ری
سالهای فعالیت: ۱۹۵۰–۱۹۶۶
قد: ۱٫۸۰ متر (۵ فوت ۱۱ اینچ)
وزن: ۷۹ کیلوگرم (۱۷۴ پوند) تا ۹۷ کیلوگرم (۲۱۴ پوند)
ورزش: کشتی
باشگاه: پولاد
غلامرضا تختی
بیوگرافی غلامرضا تختی:
غلامرضا تختی در روز ۵ شهریور ۱۳۰۹ در خانوادهای متوسط در محلهٔ خانیآباد در تهران به دنیا آمد. «رجب خان» (پدر تختی) غیر از وی دو پسر و دو دختر دیگر نیز داشت که همهٔ آنها از غلامرضا بزرگتر بودند. «حاج قلی»، پدر بزرگ غلامرضا، فروشندهٔ خواربار و بنشن بود.
نخستین واقعهای که در کودکی غلامرضا روی داد و ضربهای بزرگ و فراموش نشدنی بر روح او وارد کرد، آن بود که مرحوم پدرش برای تأمین معاش خانواده ناچارشد خانهٔ مسکونی خود را گرو بگذارد.
شادروان تختی به لحاظ مشکلات خانوادگی فقط ۹ سال در دبستان و دبیرستان منوچهری خانیآباد درس خواند شادروان تختی در مصاحبه ای با اشاره به فقر و مشقت زمان نوجوانی اش می گوید" با آن که علاقه فراوانی به ورزش داشتم، مجبور بودم که در جستجوی کاری برآیم. زندگی ، نان و آب ، لازم داشت. برای مدتی به خوزستان رفتم و در ازای روزی هفت یا هشت تومان، کار کردم. دنیا در حال جنگ( جنگ جهانی دوم) بود، زندگی به سختی می گذشت."
پهلوان تختی
غلامرضا تختی پس از ترک تحصیل به ورزش های زورخانه ای و کشتی روی آورد. پهلوان «سید علی حق شناس» که در آن دوران به عنوان پهلوان اول تهران و ایران محسوب می شد، استاد غلامرضا تختی بود. لازم به ذکر است که غلامرضا در سال ۱۳۲۷ به خدمت مقدس سربازی رفت و در همان سال نیز به استخدام اداره راه آهن درآمد.
تختی در دبستان حکیم نظامی تهران تحصیلات ابتدایی خود را گذارند. او به دلایلی نا معلوم تحصیل را در مقطع اول متوسطه رها کرد و مشغول به کار شد.
تختی همراه با کار به کشتی آزاد و ورزش زورخانه ای علاقه مند شد. او نزد پهلوان سید علی حق شناس ( پهلوان اول ایران) به شاگردی می پرداخت.
تختی در سال 1327 مشغول خدمت سربازی شد و در مهر سال 1327 در شرکت راه آهن استخدام شد.
تختی در طول زندگی خود به کارهای عامالمنفعه پرداخت و خدماتی به محرومان کرد. او عضو جبهه ملی ایران بوده ودر نهضت ملیشدن نفت در ایران فعالیت داشت.
تختی و پسرش بابک
ازدواج غلامرضا تختی
تختی پس از آشنایی با «شهلا توکلی»، در سی ام بهمن ماه سال ۱۳۴۵ با وی ازدواج کرد؛ حاصل این پیوند زناشویی، پسری به نام «بابک» است.
تختی و همسرش
مرگ غلامرضا تختی
جهان پهلوان تختی در تاریخ 17 دی 1346 هتل آتلانتیک تهران درگذشت. نکته جالب قضیه وصیت نامه بر جامانده از وی می باشد او دو روز قبل از مرگ خود و صیت نامه ای در یکی از دفتر خانه های اسناد رسمی نوشت و کاظم حسیبی را به عنوان سرپرست فرزندش بابک تختی معرفی کرد. پس از در گذشت تختی، جبهه ملی مرگ جهان پهلوان تختی را خودکشی اعلام کرد. هرچند هنوز هم درباره علت مرگ غلامرضا تختی اختلاف نظر وجود دارد.
عکس تختی
افتخارات غلامرضا تختی:
بازیهای المپیک:
پنجاه و دو هلسینکی :مدال نقره ۷۹ کیلو گرم
پنجاه و شش ملبورن: مدال طلا ۸۷ کیلو گرم
شست رم: مدال نقره ۸۷ کیلو گرم
شست و چهار توکیو: چهارم۹۷ کیلو گرم
قهرمانی جهان:
پنجاه و یک هلسینکی: مدال نقره ۷۹ کیلو گرم
پنجاه و چهار توکیو: نفر پنجم ۸۷ کیلو گرم
شست و یک یوکوهاما: مدال طلا ۸۷ کیلو گرم
شست و دو تولیدو: مدال نقره ۹۷ کیلو گرم
بازیهای آسیایی:
پنجاه هشت توکیو: مدال طلا ۸۷ کیلو گرم
جمع مدالهای غلامرضا تختی: هشت، ۴ طلا، ۴ نقره
المپیک ۳ - جهانی ۴ - بازیهای آسیایی ۱
تختی اولین کشتی گیر ایرانی است که موفق شد در سه وزن مختلف صاحب مدالهای جهانی و المپیک بشود: جهانی ۵۱ و المپیک ۵۲ (در ۷۹ کیلوگرم)، المپیک ۵۶، ۶۰، جهانی تهران و یوکوهاما (در ۸۷ کیلو) و جهانی ۶۲ تولیدو در ۹۷ کیلو.
گردآوری: بخش ورزشی
پاسخ ها