سیتان و وگان چیست؟
دستور تهیه سیتان وگان
سیتان اغلب، به عنوان "گوشت گیاهی" شناخته شده و از گلوتن گندم ساخته شده است سیتان منبع مهم پروتئین برای گیاهخواران است.
رایج ترین نگرانی در مورد رژیم های غذایی وگان و گیاهخواران این است که ممکن است این رژیم های غذایی به مقدار کافی پروتئین نداشته باشند. با این حال بسیاری از متخصصان بر این باورند که رژیم غذایی خوب برای وگان و گیاهخواران میتواند تمامی مواد مغذی مورد نیاز شما را تامین کند.
با توجه به این نظریه میزان پروتئین موجود در غذاهای گیاهی به طور قابل ملاحظهای از سایر غذاها بیشتر است. رژیم های غذایی غنی از پروتئین می توانند سبب تقویت قدرت عضلانی، سیری و کاهش وزن شوند.
سیتان چیست؟
سیتان یک منبع پروتئینی محبوب برای بسیاری از وگان و گیاهخواران به شمار می رود. این ماده از گلوتن، پروتئین اصلی موجود در گندم به دست می آید. برخلاف بسیاری از سویاهای گوشت تقلبی، سیتان وقتی پخته می شود ظاهر و بافتی مشابه گوشت پیدا می کند. همچنین به عنوان گوشت گندم یا گلوتن گندم نیز شناخته می شود.
در هر 3.5 اونس (100 گرم) از آن، حدود 25 گرم پروتئین موجود است که آن را به یکی از غنی ترین منابع پروتئین برای وگان و گیاهخواران در این فهرست تبدیل کرده است. سیتان همچنین یک منبع خوب از سلنیوم است که حاوی مقادیر کمی آهن، کلسیم و فسفر هم هست.
شما می توانید این ماده جایگزین گوشت را از قسمت های یخچال دار بسیاری از فروشگاه های مواد غذایی سالم تهیه کنید و یا با استفاده از گلوتن، ماده حیاتی گندم، نسخه خانگی آن را به وسیله این دستور پخت به دست آورید.
شما می توانید سیتان را در قابلمه سرخ کنید و به آن سس اضافه کنید و یا حتی آن را کبابی کرده، سپس میل کنید. بنابراین به آسانی می توان آن را در انواع مختلف روش های آشپزی به کار برد. با این وجود افراد مبتلا به بیماری سلیاک (Celiac) و یا افرادی که به گلوتن حساسیت دارند باید از خوردن آن پرهیز کنند.
سیتان اغلب، به عنوان "گوشت گیاهی" شناخته شده و از گلوتن گندم ساخته شده است سیتان منبع مهم پروتئین برای گیاهخواران است، هر 100 گرم حاوی حدود 20 گرم پروتئین است. حاوی کالری کم و سالمی است و دارای کلسترول و چربی مضر نیست، بهتر است که آن را با غلات دیگر مخلوط کنید و بخورید تا از کمبود مواد غذایی جلوگیری کنید.
میوه ها و سبزیجات منبعی مقوی برای وگان
همه میوه ها و سبزیجات دارای پروتئین برای وگان و گیاهخواران هستند. اما میزان پروتئین ها در آنها اندک است. با این وجود بعضی از آن ها دارای پروتئین بیشتری نسبت به سایرین هستند. سبزیجاتی نظیر کلم بروکلی، اسفناج، مارچوبه، کنگرفرنگی، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین و جوانه بروکسل نسبت به سایرین، پروتئین بیشتری دارند.
یک فنجان پخته شده از آنها حاوی 4 الی 5 گرم پروتئین است. ذرت شیرین اگرچه در اصطلاح یک دانه به حساب می آید اما یک ماده غذایی رایج است که حاوی مقادیر زیادی پروتئین مشابه به سبزیجات نام برده است. میوه های تازه، معمولاً پروتئین کمتری نسبت به سبزیجات دارند.
آنهایی که بیشترین مقدار پروتئین را دارا هستند شامل گواوا، گیلاس، توت ها، توت سیاه، شلیل ها و موزها هستند، که به اندازه یک فنجان از آن ها دارای حدودا 2 الی 4 گرم پروتئین است.
وگان "مرغ" سرخ شده با Seitan. اگر شما مرغ سرخ شده در جنوب را دوست دارید، سعی کنید از سبزیجات سرخ شده Vegan در جنوب، با تمام مواد مشابه از جمله خمیر تند و آرد ساخته شده، آن را به اندازه کافی سرخ کنید. این مرغ سرخ شده را در کنار سس گوجه فرنگی یا خردل یا چیز دیگری که دوست دارید میل کنید.
طرز تهیه مرغ سیتان :
طرز تهیه مرغ وگان
مواد لازم برای مرغ وگان :
نمک (یا نمک طعم دار) | 1 قاشق چایخوری |
پودر پیاز | 1 قاشق چایخوری |
پودر سیر | 1 قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | 1 قاشق چایخوری |
فلفل کایین یا فلفل دلمه ای | اختیاری به مقدار لازم |
آرد | 1 و نیم فنجان |
مخمر تغذیه ای | 1/4 فنجان |
خردل (اختیاری) | 1/4 فنجان |
پودر پخت | 2 قاشق غذاخوری |
آب | نصف فنجان |
* Seitan یا مرغ | 1 کیلوگرم |
* Seitan (یا جایگزین مرغ دیگر، برش به 1-2 قطعه مربع)
طرز تهیه مرغ وگان :
در یک کاسه متوسط تا بزرگ، نمک، پودر پیاز، پودر سیر، آرد، فلفل سیاه، فلفل کایین و مخمر را مخلوط کنید.
در یک کاسه کوچک به صورت جداگانه، خردل و آب را با هم مخلوط کنید. 1/3 فنجان مخلوط آرد را به مخلوط خردل اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
پودر پخت را به مخلوط آرد اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. تکه های مرغ را داخل کاسه ی بزرگ بریزید و آن ها را با مواد داخل آن مزه دار کنید. پس از 1 ساعت مرغ ها را داخل مخلوط آرد بزنید و در قابلمه ای پر از روغن داغ سرخ کنید.
اجازه بدهید همه ی اطراف مرغ کاملا سرخ شود. سپس آن ها را داخل آبکش یا روی حوله ی کاغذی قرار بدهید تا روغن آن ها خارج شود.
و با سس کچاپ، ادویه جات ترشی جات، خردل عسل، سس گرم یا سس کباب (یا هر چیز دیگری که برای چیزهایی مانند غذاهای سوخاری میل می کنید) میل کنید و لذت ببرید.
طرزتهیه سیتان وگان (جایگزین گیاهی گوشت)
طرز پخت سیتان وگان
سیتان یک گوشت گندم است، که همان پروتئین گندم می باشد که از گندم گرفته شده و برای درست کردن یک گوشت جایگزین به کار می رود.
مواد لازم برای خمیر :
آرد گلوتن | 5 فنجان |
پودر سیر | 3 قاشق سوپخوری |
پودر پیاز | 3 قاشق سوپخوری |
ریحان خشک | 2 قاشق سوپخوری |
تاماری یا سس سویا | یک سوم فنجان |
آب | 5 فنجان |
*اسانس دود مایع | 1 قاشق چایخوری |
* اسانس دود مایع: اگر هم نبود اشكالی نداره و این تنها به طعم بهترش كمک می كند.
عصاره :
تاماری یا سس سویا | 1 فنجان |
شیره ی قند (شربت ذرت) | 3 قاشق سوپخوری |
آب | حدود 6 لیتر |
* قارچ، پیاز یا هر نوع سبزیجات دلخواه | به میزان لازم |
* قارچ، پیاز یا هر نوع سبزیجات دلخواه در حد لازم (فقط جهت طعم دار کردن سیتان)
طرز تهیه سیتان وگان :
در ظرف بزرگی آرد گلوتن را ریخته و پودر سیر، پودر پیاز و پودر ریحان را به آن اضافه کرده، خوب مخلوط کنید تا طعم آن به طور یکنواخت پخش شود، البته دقت کنید که آرد گلوتن وقتی با آب مخلوط شود بسیار چسبناک می شود، در نتیجه تا زمانی که لازم نیست با آب ترکیب نکنید. هر ادویه یا طعم دهنده ای که بخواهید می توانید در این مرحله اضافه کنید، سیتان ما هر طعمی که بخواهیم می تواند داشته باشد، طعم جوجه یا هر طعم دیگری.
4 فنجان آب را در ظرف دیگری بریزید و دو سوم یک فنجان را با آب پر کنید و در یک سوم فنجان باقیمانده را تاماری اضافه کنید. 1 قاشق چایخوری دود مایع را در فنجان آب و تاماری بریزید. سپس فنجان آب و تاماری و برای طعم دار شدن آن دود مایع را در ظرفی که 4 فنجان آب داشتیم بریزید و هم بزنید.
مخلوط یا همان خمیر خشک را بردارید، با استفاده از قاشق یک فرو رفتگی در وسط خمیر ایجاد کنید و سپس مایع بالا را در آن بریزید.
اگر بخواهید سیتان مان نرم شود آب کمتر و اگر بخواهیم تردتر شود آب بیشتری اضافه کنید.
اکنون بعد از مخلوط کردن مایع و مخلوط خشک، خمیرتان را با دست کاملا ورز بدهید، جهت ورز دادن بهتر است به سمت پایین باشد تا هوای آن خارج شود، سپس به اندازه های دلخواه برش بزنید.
برای درست کردن عصاره، نصف یک قابلمه 12 لیتری را از آب پرکنید، به آن یک فنجان تاماری، شیره قند یا شربت ذرت خوشه ای و قارچ و پیاز اضافه کنید و خوب هم بزنید، نمی خواهیم عصاره خیلی شیرین شود و فقط اندکی شیرین شود.
ما می خواهیم سیتان ها را در این عصاره بجوشانیم. سیتان وقتی می جوشد تا دو برابر اندازه اش پف کند.
اکنون سیتان ها را به قطعات بزرگ یا کوچک برش بزنید و در این عصاره بریزید در ظرف را به صورت نیمه باز بگذارید و هر 15 دقیقه یکبار هم بزنید، مدت پخت حدودا 40 تا 45 دقیقه است، تا زمانیکه تکه ها 2 برابر شده و شناور شوند. این غذا به عنوان جانشین گوشت می تواند استفاده شود.
می توانید تکه های سیتان پخته شده در عصاره را بصورت نازک برش زده و در ساندویچ ها استفاده کنید یا به صورت ضخیم آن ها را برش بزنید و به صورت کبابی آنها را بپزید یا به همراه آرد سوخاری در روغن بصورت کنتاکی سرخ کنید.
طرز تهیه سیتان وگان
شما می توانید هر تعدادی از انواع مختلف این را دوباره درست کنید؛ می توانید درجه غلظت آن را تغییر بدهید و آنرا سفت تر درست کنید، می توانید آن را نرم تر و راحت تر برای جویدن درست کنید، به هر روشی که می خواهید می توانید آن را طعم دار کنید. می توانید رنگ خوراکی داخل آن بریزید، چغندرهای مختلف یا چیزهایی از این قبیل تا رنگ آن تغییر کند. اما به هر روشی که پیش می روید، باید یک دستور تهیه اساسی پایدار داشته باشید تا بتوانید داخل آن بریزید و تقریباً هر چیزی را که می خواهید درست کنید.
نکته:
* اگر می خواهید سیتان شما کمی تردتر شود، بگذارید کمتر بجوشد و اگر می خواهید کمی نرم تر شود، بگذارید کمی بیشتر بجوشد.
* تاماری، در تهیه ی این نوع سس به طور عمده از سویا و تنها مقدار کمی گندم استفاده می شود. این نوع سس نسبت به کویکوچی تیره تر بوده و عطر بهتری دارد. این نوع سس را سس سویای اصلی می نامند، چون طرز تهیه آن به سس سویایی که دستورالعمل آن اولین بار از چین به ژاپن آمد، بسیار شبیه می باشد.
گردآوری: بخش آشپزی
پاسخ ها