سوگیری شناختی چیست
انواع سوگیری های شناختی
سوگیری های شناختی، خطاهایی هستند ذهنی که به صورتی نظام مند به گرایش، دیدگاه، خیال یا اعتقادی اشتباه منجر میشوند و در تصمیم گیری، استدلال، ارزیابی، یادآوری، ادراک و شناخت اشخاص تأثير می گذارند.
سوگیری شناختی چیست؟
سوگیری های شناختی (به انگلیسی:Cognitive bias)، خطاهایی هستند ذهنی که به صورتی نظام مند به گرایش، دیدگاه، خیال یا اعتقادی اشتباه منجر میشوند و در تصمیم گیری، استدلال، ارزیابی، یادآوری، ادراک و شناخت اشخاص تأثير می گذارند. سوگیری شناختی یکی از موضوعات مهم علوم شناختی است. علوم شناختی تعداد بسياري از این خطاهای ذهنی را شناسایی نموده و زوایای مختلفی از وضعیت ظهور و بروزشان را بررسی نموده است. لیست انواع خطاهای شناختی بسیار طولانی است.
سوگیری شناختی
مسائلی که سبب سوگیری میشوند :
- اطلاعات بی شمار
- نبود معنا
- احتیاج به سریع عمل کردن
- چه چیزهایی را باید برای بعد به یاد داشته باشیم؟
در این جا بعضی از انواع سوگیری ها را مرور می کنیم.
سوگیری به دلیل تعارض منافع
طبیعی است که در یک گفتگو یا در هر نوع تعامل بین دو یا چند طرف، چنانچه منافع دو طرف همسو نباشد، هر یک از طرفین به سوی منافع خویش، سوگیری و پیش داوری خواهد داشت.
گاهی وقت ها هم، باج، شبکه های غیررسمی سازمانی، شایعات و دیگر موارد مشابه، میتواند باعث شکل گیری تعارض منافع و سوگیری در قضاوت ها و تحلیل ها شود.
سوگیری توجه
این سوگیری عبارت است از میل داشتن به توجه به برخی چیزها و معیارها در حالی که بقیهٔ چیزها هم زمان نادیده گرفته می شوند. این سوگیری نه تنها برداشت ما را از جهان و اطراف مان تحتتأثیر قرار می دهد بلکه ارزیابی ذهنی ما را هم تحتتأثیر قرار میدهد.
به عنوان مثال افردی که جنبه های منفی و ناراحت کننده چیزهای را می بینند دچار سوگیری توجه هستند و مستعد بیماری اضطراب. این سوگیری میتواند بر سیستم حافظه هم اثر مخرب بگذارد. افراد در هنگام بخاطر سپاری و به یادآوری اتفاق ها تنها به جنبه های خاصی توجه نموده که نتیجه آن ثبت و به یادآوری خاطرات به گونه اشتباه و ناکامل خواهد بود.
مسائلی که سبب سوگیری میشوند
سوگیری مهر طلب
تمایل ناخودآگاه به پذیرفتن عقاید و دلیل هایی که سبب آزردگی و ناراحتی آنهایی که دوستشان داریم نمی شود.
توهم کنترل
نوعی سوگیری و خطای ادراکی است که در آن فرد کنترل یا تأثیر خود را بر حوادث بیش از آنچه واقعاً هست فکر می کند. باید توجه داشت که بسياري از چیزها تحت کنترل ما نیستند ولی مردم عموماً متوجه این مسئله نیستند.
سوگیری آماری
انتخاب اشتباه جامعه ی آماری، میتواند باعث شکل گیری سوگیری در نتیجه شود. به عنوان مثال، نظرخواهی اینترنتی در خصوص خدمت یا محصول یا رویدادی که همه ی مخاطبان آنلاین و آفلاین را در برمی گیرد نمونه ای از بوجود آمدن سوگیری است.
یا انجام تحقيقات بر روی گروههای دانشجویی و انتشار آن بعنوان الگوهای رفتاری عمومی در جامعه، میتواند نمونه ای از بوجود آمدن سوگیری باشد.
انواع سوگیری شناختی
در این بین شناخت این سوگیری ها نتایج عملی فراوانی دارد از جمله :
افزایش توان مدیریت زندگی روزانه
فهم سوگیری های شناختی نیازمند تفکر در مورد مثال های واقعی در زندگیست. مطالعه و تفکر در مورد وضعیت مختلفی که ما اسیر ذهن خویش می شویم به افزایش اگاهی و در نتیجه کنترل بیشتر در زندگی واقعی می انجامد. بگذارید از یک مثال واقعی برای روشن ساختن موضوع استفاده کنم.
وظیفه نفس کشیدن را میتوان به مغز بسپاریم که بیشتر مواقع همینگونه است. در این شرایط ما بدون این که متوجه باشیم نفس می کشیم. پس تنفس می شود پدیده ای ناخودآگاه. در عین حال هر لحظه ای که اراده کنیم می توانیم کنترل تنفس را در دست بگیریم و آنرا تبدیل کنیم به پدیده ای خودآگاه.
در این شرایط می توانیم سرعتش را کم و زیاد یا آنرا کوتاه و بلند کنیم و در یک کلام طعم قدرت اراده را بچشیم. اگاهی بیشتر از سوگیری های شناختی میتواند بسياري از تصمیم ها، واکنش هاو قضاوت های پیشتر ناخودآگاه را به طرف هدایت خودآگاه ببرد. به زبانی ديگر ذهن اسیر ما خواهد بود نه ما اسیر وی.
بهینه سازی فرآیند تصمیم گیری
هر چه بیشتر درباره خطاهای ذهن بدانیم، کم تر گرفتار خطاهایش می شویم و روند تصمیم گیری منطقی تر می شود. علاوه براین در هر تصمیم و انتخاب زوایایی بررسی می شود که شاید ذهن پیشتر آن ها را نمی دیده است.
افزایش درک ارتباط بین نسلی
هر چه بیشتر درباره جانب داری های ذهن بدانیم، بهتر می توانیم وضعیت ذهنی انسانها در حالت های گوناگون را درک کنیم. سن و سال عامل مهمی در شکل پذیری یا رهایی از بعضی از سوگیری های شناختی اند. به عنوان مثال بعضی سوگیرهای شناختی با بالا رفتن سن و سال تقویت و بعضی به واسطه تجربه کم رنگ می شوند. اگاهی در این باب گفت وگوی همدلانه و درک بیشتری را در اشخاص با وجود اختلاف سن فراهم می کند.
ابزار خودشناسی
سوگیری شناختی همیشه بد نیست. بسياري از آنان ریشه تکاملی دارند. به بیان ديگر تکامل مغز بگونه ای بوده تا با سوگیری شناختی به محاسبه سود و زیان بپردازد و با تشخیص تهدید ها و فرصت ها واکنشی مناسب و سریع نشان دهد. تصمیم گیری فرایندی پیچیده و سخت است. شناخت سوگیری های شناختی، درک عملکرد حافظه را افزایش می دهد. به این معنی درک سوگیری های شناختی و این که در هر شرایطی چطور عمل می کنند، ابزاری است برای شناخت بهتر خویشتن.
درک بهتر خبرها و اطلاعات
شناخت جانبداری های ذهن به درک بهتر اخبار دریافتی یاری می رساند. پیشرفت فن آوری و گسترش رسانه ها و شبکه های اجتماعی سبب شده هرروز حجم وسیعی از اخبار و اطلاعات را دریافت کنیم.
تشخیص اخبار درست از اشتباه و درک پیام های مخفی نیازمند اگاهی بالاتر از ساز و کارهای ذهنی است. هر چه بیشتر در مورد سوگیری های شناختی بدانیم، کم تر ممکن است در تحلیل اطلاعات دچار اشتباه شویم و بالطبع احتمال قضاوت و واکنش اشتباه هم پائین می آید.
تقویت آزاداندیشی
تعصب مانع آزاداندیشی است. هر چه بیشتر در مورد آن بدانیم کم تر اسیر سوگیری های شناختی می شویم. رهایی از جانبداری های ذهن به تفکر باز می انجامد و تقویت آزاداندیشی.
چطور از سوگیری های شناختی جلوگیری کنیم
چطور از سوگیری های شناختی جلوگیری کنیم؟
- به درون خویش توجه داشته باشید
- افراد دیگر را در نظر بگیرید
- تحلیل های منطقی و عقلایی
- چشم انداز فرد ناظر
- به گذشته رجوع کنید
گردآوری: بخش روانشناسی
پاسخ ها