پس از دعوای خلع ید اگر مشخص شود که خواهان، ادعایی بر اساس حقیقت داشته باشد طبق ماده 311 قانون مدنی" غاصب باید مال مغصوب را عینا به صاحب آن رد نماید و اگر عین مال تلف شده باشد باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر به علت دیگری رد عین ممکن نباشد، باید بدل آن را بدهد."همچنین طبق ماده 312 قانون مدنی اگر مثل موجود باشد اما از مالیت (ارزش مالی) افتاده باشد غاصب باید آخرین قیمت آن را بدهد.
پیامد های دیگری نیز برای غاصب در این عمل وجود دارد؛ مثلا طبق ماده 315 قانون مدنی، غاصب مسئول هرگونه عیب و نقصی می باشد که در زمان تصرف او بر مال مغصوب وارد می آید هرچند این عیب و نقص مستند بر فعل او نباشد. همچنین بر طبق ماده 314 قانون مدنی اگر در نتیجه عمل غاصب، مال مغصوب زیاد شود، غاصب حق مطالبه مقدار زیادی را نخواهد داشت مگر آنکه آن زیادی عین باشد.
در این رابطه باید توجه داشت که مال غصب شده را نیز نباید خریداری کرد چرا که اگر با علم بر غصب این کار انجام شود، حکم غاصب از غاصب بوده و مالک می تواند عین یا در صورت تلف شدن مثل یا قیمت یا منافع آن را در هر حال مطالبه کند و مشتری نیز ضامن است. البته اگر مشتری جاهل بر غصب بوده باشد می تواند ثمن و خسارات را از بایع همان فرد غاصب طلب کند. (مواد 323، 324 و 325 قانون مدنی)
سلام به دوستان عزیزم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دعوای خلع ید پیشنهاد می کنم که با وب سایت ما همراه باشید
پاسخ ها