مشکل دستشویی نرفتن کودک یک مسئله بسیار رایج در کودکان هست که مادران زیادی باهاش مواجه میشن. این مشکل که منشا روانی یا فیزیکی داره، میتونه در سلامت جسمی و روحی و حتی خواب کودک اختلال ایجاد کنه. عدم دفع مدفوع برای مدت طولانی، میتونه باعث بروز مشکلات زیادی بشه. درد معده، سختتر شدن مدفوع، نشت مدفوع شل و مایع، ابتلا به عفونت ادراری و سنگ سازی مجاری ادراری، از جمله این مشکلات هستند.
اما آیا راهکاری برای رفع مشکل دستشویی نرفتن کودک و تربیت کودک با اراده وجود داره؟ حل این مشکل به زمان نیاز داره. در ادامه این مقاله ضمن بررسی دلایل دستشویی نرفتن کودک، راهکارهایی برای حل این مشکل ارائه میدیم. پس اگه کودک شما از دستشویی رفتن خودداری میکنه، نگران نباشید. با بهکارگیری راهکارهایی که در این مقاله گفته شده طی یک بازه زمانی چند ماهه، میتونید این مشکل رو برطرف کنید.
· یبوست: یبوست (عدم توانایی دفع مدفوع) رایج ترین دلیل دستشویی نرفتن کودک هست که میتونه در هر سنی مشکل ایجاد کنه. دلایل زیادی برای بروز یبوست وجود داره. بدن به مقدار زیادی مایعات نیاز داره و وقتی کودک به اندازه کافی مایعات نمینوشه، شکم آب اضافی موجود در مدفوع رو جذب میکنه. این مسئله باعث خشک و سخت شدن مدفوع و ناتوانی کودک در دفع اون میشه. به همین دلیل کودک برای جلوگیری از درد ناشی از دفع، از دستشویی رفتن خودداری میکنه. امتناع از دستشویی رفتن، باعث شدیدتر شدن یبوست و ایجاد مشکلات بیشتر میشه. پس توصیه میشه کودک رو پیش پزشک خانواده ببرید تا برای درمان یبوست دارو تجویز کنه.
· قدرت نمایی: برخی کودکان با دستشویی نرفتن قدرت خودشون رو نشون میدن. توی این وضعیت بهتره که اصرار و اجباری نداشته باشید. داشتن رفتار آرام، بدون تنش و حمایتگرانه و همچنین تشویق کودک به دستشویی رفتن میتونه کمک کننده باشه.
· ترس از توالت: کودکان زیادی از توالت ایرانی یا فرنگی میترسند. در این حالت بهتره برای کودک یک لگن طبق سلیقه خودش خریداری کنید تا از اون به عنوان دستشویی استفاده کنه.
· آموزش نادرست دستشویی رفتن توسط والدین (کتک، تهدید، دعوا کردن، زور و تنبیه)
· داشتن حس مالکیت نسبت به مدفوع و عدم تمایل برای دور ریختن اون.
· احساس درد هنگام دفع مدفوع
· عدم تمایل به استفاده از توالت مدرسه
· ترس از ادرار و مدفوع
· بیزاری از بوی مدفوع
قبل از هر اقدامی ابتدا اطلاعات دقیقی از وضعیت ادرار و مدفوع کودک خود به دست بیارید. سپس یک لگن بازی برای کودک تهیه کنید. بعد از اینکه کودک به لگن بازی عادت کرد، اون رو در یک جای ثابت در سرویس بهداشتی قرار بدید. پس از بیدار شدن کودک از خواب، اون رو در لگن بگذارید و بخواهید ادرار و مدفوع کنه. با فراهم کردن اسباب بازی یا کتاب داستان حین مدفوع و ادرار کردن، کودک رو به این کار تشویق میکنید.
برای رفع مشکل دستشویی نرفتن کودک، توصیه میشه اون رو برای دستشویی رفتن منظم تحت فشار قرار ندید. اگر کودک برای یک مدت طولانی با این مشکل درگیر هست، ممکنه به این دلیل باشه که بدن اون عادت دستشویی رفتن به طور منظم رو فراموش کرده. در این موارد شما باید مجددا موارد ابتدایی مثل نحوه استفاده از توالت رو بهش یاد بدید.
· مقدار زیادی فیبر در رژیم غذایی کودک قرار بدید. غلات سبوس دار، کیک جو دوسر، میوه تازه و خشک (کشمش، خرما، زردآلو)، حبوبات، سبزیجات و فرنی، از جمله منابع فیبر هستن.
· در ازای قدمهای کوچکی که کودک در راستای دستشویی رفتن برمیداره، بهش جایزه بدید.
· اگر برای حل مشکل دستشویی نرفتن کودک به پزشک مراجعه کردید، داروهای تجویز شده رو به کودک بدید.
· کودک را برای نوشیدن مقدار زیادی آب و ورزش کردن تشویق کنید.
· از مناسب بودن دستشویی برای کودک مطمئن بشید.
· کودک باید 15 دقیقه بعد از هر وعده غذایی اصلی، از دستشویی استفاده کنه.
· استفاده از نی برای نوشیدن نوشیدنیها، میتونه جلوی بروز یبوست رو بگیره.
· اگر کودک نمیتونه فرایند دفع رو انجام بده، از او نخواهید بیشتر از 5 دقیقه روی توالت بشینه.
· به کودک برای دستشویی رفتن موفقیت آمیز جایزه بدید. این جایزه میتونه خوراکی یا سیستم و نمودار ستاره (برای کودکان بزرگتر) باشه.
· اگه کودک قصد داره با دستشویی نرفتن قدرتش رو نشون بده یا توجه شما رو جلب کنه، واکنش نشون ندید.
پاسخ ها