آزاده پاوه نژاد

آزاده پاوه نژاد

اهل برنامه نویسی، دوستدار کتاب

784 هزار میلیارد تومان اموال بازی بانک ها

بر اساس آمارهای بانک مرکزی، ارزش برآوردی اموال غیرمنقول ۲۸ بانک و موسسه اعتباری غیربانکی کشور در پایان آذرماه سال جاری به بیش از ۷۸۴ هزار و ۳۲۲ میلیارد تومان می‌رسد که ۳۴ درصد از کل این مبلغ، مربوط به اموال دو بانک شهر و تجارت است.

تجارت نیوز: بانک مرکزی اخیراً جدیدترین گزارش از آمار و ارقام اموال غیرمنقول بانک‌ها و موسسات اعتباری بانک‌ها تا پایان آذرماه سال جاری را در وب‌سایت رسمی خود منتشر کرد. منظور از اموال غیرمنقول بانک‌ها، آن دسته از دارایی‌های آنهاست که قابل انتقال و جابه‌جایی نیست؛ برای مثال، دارایی‌هایی مثل شعب بانک، زمین‌ها و املاک با کاربری‌های متفاوت، از اموال غیرمنقول بانک‌ها به حساب می‌آیند.

147

همچنین در گزارش هر بانک، وضعیت واگذاری هر یک از اموال آنها توضیح داده شده است؛ برخی از این اموال واگذار شده‌اند، بعضی در صف واگذاری هستند، مزایده برخی از آنها بی‌نتیجه بوده و اقدامی برای واگذاری بخشی از این اموال نیز انجام نشده است.

طبق آمارهای منتشرشده از سوی بانک مرکزی، ارزش برآوردی اموال غیرمنقول 28 بانک و موسسه اعتباری غیربانکی کشور در پایان آذرماه سال جاری به بیش از 784 هزار و 322 میلیارد تومان می‌رسد. البته آمار منتشرشده در برخی از بانک‌ها دارایی نقص‌هایی است که به نظر می‌رسد در صورت رفع این نواقص، آمار دارایی‌های غیرمنقول بانک‌ها بیش از این رقم باشد.

369

آمار اموال غیرمنقول بانک‌ها چه نواقصی دارد؟

بررسی‌ها حاکی از آن است که در آمارهای چهار بانک شهر، رفاه کارگران، سرمایه و اقتصاد نوین، ارزش برآوردی بخش قابل توجهی از املاک محاسبه نشده است و رقم یک ریال برای آنها ثبت شده است. همچنین بانک کشاورزی در آمارهایی که ارائه کرده، ارزش برآوردی همه اموال غیرمنقول خود را معادل یک میلیون تومان ثبت کرده و به همین دلیل در جدول بالا حضور ندارد.

البته بانک مرکزی در صفحه آمار اموال غیرمنقول بانک‌ها در وب‌سایت رسمی خود، تاکید کرده برخی از موارد در این آمارها به صورت کامل ارائه نشده‌اند و به مرور زمان تکمیل می‌شوند. حال باید منتظر ماند و دید ارزش دارایی‌های غیرمنقول این بانک‌ها پس از تکمیل آمارهای آنها به چه رقمی می‌رسد.

34 درصد از اموال غیرمنقول شبکه بانکی متعلق به 2 بانک است

با استناد به آمارهای بانک مرکزی، بانک شهر با وجود ارائه اطلاعات ناقص، با ارزش برآوردی 136 هزار و 817 میلیارد تومانی، دارای بیشترین رقم اموال غیرمنقول است. همچنین بانک تجارت با اختلافی دو هزار میلیارد تومانی و ثبت رقم 134 هزار و 704 میلیارد تومان، در جایگاه دوم این رده‌بندی قرار گرفت. به این ترتیب، دو بانک شهر و تجارت، در مجموع دارای بیش از 34 درصد از کل اموال غیرمنقول شبکه بانکی هستند.

همچنین بانک‌های ملی، صادرات و رفاه کارگران با ارزش برآوردی دارایی‌های غیرمنقول به‌ترتیب 97.4 هزار میلیارد تومان، 63.4 هزار میلیارد تومان و 62.4 هزار میلیارد تومان، دیگر بانک‌هایی هستند که بالاترین ارقام را ثبت کرده‌اند.

در سوی مقابل، سه بانک تخصصی کشور، کمترین رقم اموال غیرمنقول را به خود اختصاص داده‌اند. طوری که ارزش برآوردی اموال غیرمنقول بانک توسعه صادرات تنها 92 میلیارد تومان ثبت شده و این رقم برای دو بانک صنعت و معدن و ایران و ونزوئلا به‌ترتیب به 598 میلیارد تومان و هزار و 22 میلیارد تومان می‌رسد.

برنامه دولت چهاردهم برای خروج بانک‌ها از بازار مسکن چیست؟

حضور پررنگ بانک‌ها در بازار زمین و املاک در حالی همچنان ادامه دارد که تاثیر حضور بانک‌ها در این بازارها بر اضافه برداشت آنها و آتش زدن به دامن تورم سبب شده که مسئولان دولت و بانک مرکزی در سال‌های اخیر با تهدید بانک‌ها سعی در جلوگیری از گسترش این موضوع داشته باشند؛ با این حال به نظر می‌رسد نتیجه این فشارها چندان مطلوب نبوده است. چراکه به نظر می‌رسد سرعت واگذاری اموال مازاد بانک‌ها، کمتر از تملک دارایی‌های غیرمنقول جدید است و همین موضوع باعث تداوم و تشدید حضور بانک‌ها در بازار املاک شده است.

عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، نیز بارها تاکید کرده که بانک‌ها باید اموال مازاد و بنگاه‌های خود را واگذار کنند و به‌جای بنگاه‌داری، به بنگاه‌سازی روی آورند. حالا باید دید سیاست‌های دولت چهاردهم برای خروج بانک‌ها از بازار مسکن کارساز خواهند بود یا همچنان باید شاهد این موضوع و مشکلات ناشی از آن باشیم؟

آزاده پاوه نژاد
آزاده پاوه نژاد اهل برنامه نویسی، دوستدار کتاب

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋