گونههای جانوری زیادی روی کره زمین زندگی میکنند، اما آیا تاکنون فکر کردهاید که کدام حیوان با یک مرتبه زایمان، نوزاد بیشتری متولد میکند؟
گجت نیوز: همه حیوانات زاد و ولد میکنند و این موضوع بخشی از چرخه طبیعی زندگی آنهاست. بعضی از آنها در هر مرتبه زایمان تا ۱۲ نوزاد و بعضی مثل فیل تنها یک نوزاد و نهایتا دوقلو به دنیا میآورند. اینکه یک حیوان چه تعداد بچه میتواند داشته باشد به عوامل زیادی مثل آبزی بودن بستگی دارد.
با مطالعه اخبار علمی، میبینیم که میلیونها گونه جانوری روی کره زمین وجود دارد و هر کدام از آنها استراتژی تولید مثل منحصربهفرد خود را دارند که مطابق با نیازهای خاص آنها تکامل یافته است. اما پرسش مهمی که امروز میخواهیم به پاسخ آن برسیم این است که کدام گونه میتواند در یک بار زایمان، بیشترین نوزاد را به دنیا بیاورد؟
کاتلین کول، ایکتیولوژیست یا پژوهشگر ماهی شناسی از دانشگاه هاوایی در مانوآ، معتقد است که سوال فوق پیچیده است و بسیاری از عوامل بالقوه میتوانند روی آن تأثیر بگذارند. قبل از هر چیز برای اینکه بفهمیم کدام حیوان بیشترین تعداد نوزاد را در یک بار زایمان متولد میکند، باید نحوه تعیین کمیت و تعداد فرزندان را در نظر بگیریم.
به گفته کول، اگر فرزندان را بر حسب گامتها یا تخمک و اسپرم بارورنشده که در یک زمان تولید میشوند تعریف کنید، ماهیها یک سروگردن از سایر حیوانات جلوتر هستند. آنها برای رهاسازی تخمکهای بارورنشده انرژی کمتری نسبت به گذاشتن آنها پس از لقاح نیاز دارند؛ بنابراین، حیواناتی که تخمریزی کرده یا تخمها و اسپرمهای بارورنشده را در آب آزاد میکنند، یک گام جلوتر خواهند بود.
خورشیدماهی اقیانوسی یا مولا مولا، تنها در یک بار تلاش حدود ۳۰۰ میلیون تخمک در تخمدانهای خود دارد. البته از آنجایی که تخمها در خارج از بدن ماده بارور میشوند، غیرممکن است که بفهمیم چه تعداد از آنها تبدیل به نوزاد شدهاند. هنگامی که تخمکها در اقیانوس رها میشوند، هیچ راهی برای تشخیص اینکه کدام تخمکها متعلق او بوده وجود ندارد.
با این حال اگرچه هیچ ارزیابی رسمی از تعداد خورشیدماهیها در اقیانوسها وجود ندارد، اما آنها به عنوان گونهای آسیب پذیر و نادر در فهرست قرمز IUNC قرار گرفتهاند و باید گفت همه آن 300 میلیون تخم به بچه تبدیل نمیشوند که اگر میشدند، دیگر گونه نادر نبودند.
از نظر تخمکهای بارورشده به صورت یکجا، حشرات اجتماعی برنده میشوند. برخی از گونههای مورچه مثل مورچههای راننده آفریقایی، میتوانند در عرض یک ماه بین ۳ تا ۴ میلیون تخم بگذارند. ملکه بسته به تعداد فرزندان نر و ماده، بعضی از این تخمها را بارور کرده و بقیه را رها میکند.
در میان پرندگان هم گونههای شکاری مثل کبک چِیل یا خاکستری، سرآمد هستند. وقتی صحبت از زنده متولد شدن میشود، اسب دریایی حرفهای زیادی برای گفتن دارد، چرا که میتواند در هر بار تلاش موفق تا ۲۰۰۰ فرزند زنده به دنیا بیاورد که آنها را از طریق جفت در کیسه خود نگهداری میکند.
از گروه خزندگان هم میتوان به یکی از سمیترین افعیهای جهان اشاره کرد که در هر مرتبه زایمان میتواند تا ۱۵۶ مار کاملا زنده و تکامل یافته به دنیا بیاورد. الکس پیرون، زیست شناس تکاملی دانشگاه جورج واشنگتن در مورد مارهای افعی ماده میگوید: آنها همچون سوسیسهای غول پیکر هستند و میتوانند تعداد زیادی نوزاد به دنیا بیاورند.
چرا این حیوانات این همه بچه دارند، در حالی که حیوانات دیگری مثل فیل و نهنگ معمولا در هر بار زایمان فقط یک نوزاد به دنیا میآورند؟ یکی از عواملی که در تعداد فرزندان موثر بوده، طول عمر است. آن دسته از حیواناتی که عمر کوتاهتری دارند، برای تداوم نسل خود فرزندان بیشتری متولد میکنند حال آنکه آنهایی که طول عمر زیادی مثل فیل دارند، نیازی به فرزندان زیاد نخواهند داشت.
گونههایی مثل خفاش که برای پرواز و حمل فرزندانشان باید سبک وزن باشند، معمولا میتوانند در آنِ واحد از یک بچه مراقبت کنند و حیواناتی که پس از تولد از بچههای خودشان نگهداری میکنند، به این علت که روی آنها سرمایه گذاری کرده و انرژی زیادی میگذارند، فرزندان کمتری پرورش میدهند.
به طور کلی حیواناتی که بچه خود را زنده به دنیا میآورند و سپس باید از او تا هنگام بزرگ شدنش مراقبت کنند، بچه کمتری دارند، زیرا آنها باید وقت و انرژی خود را به صورت شبانه روزی صرف همان یک فرزند کنند. از طرف دیگر حیواناتی که به صورت گروهی زندگی میکنند، مثل مورچههای زحمتکش آفریقایی، بچههای بیشتری نسبت به حیواناتی که به تنهایی زندگی خواهند کرد، دارند، چرا که گروه از آنها محافظت میکند.
پاسخ ها