بسیاری از سایتها و مغازهها وجود دارند که عینک آفتابی جعلی را بهعنوان عینک اصلی به فروش میرسانند. ازآنجاکه استفاده از عینک آفتابی برای حفظ سلامت چشم، لازم میباشد؛ تشخیص عینک آفتابی اصل و استاندارد مسئله مهمی است.
بنابراین جای تعجبی ندارد که کالاهای تقلبی وارد بازار شوند تا با ارائه عینکهای ارزانتر، بخشی از فروش بازار را در دست بگیرند. پس مواظب باشید کلاه سرتان نرود!
حال که از اهمیت استفاده از عینک آفتابی مطلع شدیم؛ این سؤال پیش میآید که چگونه میتوانیم عینک آفتابی اصلی را از نمونههای جعلی آن تشخیص دهیم.
در این مقاله راهکارهای تشخیص عینک آفتابی اصل را ارائه خواهیم داد تا شاید بتوانیم در کاهش بیماریهای چشمی سهمی داشته باشیم.
با استفاده از روشهای زیر میتوانید عینک اصل را از تقلبی تشخیص دهید:
لوگوهای معتبر معمولا روی شیشه عینک و سمت راست آن، دسته یا داخل دسته عینک قرار میگیرند و اندازه، فونت نوشتاری و رنگ ثابتی دارند. کوچکترین اشتباه نوشتاری یا هر نوع تفاوتی میان این لوگوها، نشان دهنده تقلبی بودن عینک است. گاهی اوقات در نام برند، غلط املایی دیده میشود.
مثلا به جای «Gucci» نوشتهاند: «Guci». این نوع خطاها، خبر از تقلبی بودن عینک میدهد. همچنین پیش از خرید عینک، به وبسایت کارخانه تولیدکننده آن عینک مراجعه کنید و با علائم و لوگوهای آن برند خاص آشنا شوید. این کار به خرید عینک اصل و معتبر، کمک بسیاری میکند.
درج شماره مدل روی تمام محصولات، قانونی جهانی است و در ضمن فرقی نمیکند که محصول را از طریق فروشگاه یا آنلاین بخرید. باید عینک خریداری شده، شماره مدل داشته باشد. برای مشاهده شماره مدل عینک آفتابی مورد نظرتان، دوباره وارد وبسایت کارخانه سازنده شوید و شماره مدل محصول را بررسی کنید.
این شماره معمولا روی قاب عینکها نقش بسته میشود. عینکهای آفتابی تقلبی هم ممکن است این شماره را داشته باشند، اما آنها را نمیتوانید در فهرست شمارههای اعلامشده کارخانه پیدا کنید.
معمولا سایتهای اینترنتی یا فروشگاههای معتبر، جنس تقلبی نمیفروشند و با این کار وجهه خود را در مقابل مشتری به خطر نمیاندازند. اما فروشندگانی که فروشگاههای معتبر ندارند و اهمیتی هم به اعتماد مشتری نمیدهند و همچنین دستفروشها، ممکن است به شما عینک تقلبی بفروشند.
هر وقت هم دیدید، محصولی بیش از حد معمول تخفیف دارد، مطمئن باشید که آن جنس، تقلبی است. در ضمن هرگز از وبسایتهای اینترنتی که کالاهای فروخته شده را پس نمیگیرند یا آدرس و تلفن مشخصی ندارند، خرید نکنید. چون اگر لازم باشد، نمیتوانید با آنها تماس بگیرید.
دسته عینکهای آفتابی اصل بهراحتی باز و بسته میشوند. به عبارت دیگر لولای آنها خیلی سفت و البته خیلی نرم و شل هم نیست. لولاهای عینک باید محکم و باکیفیت باشند. عینکهایی که لولای آنها سفت یا شل است و موقع باز و بسته کردن آنها حس خوبی ندارید، ممکن است عینک اصل نباشند.
معمولا عینکهای اصل، شناسنامه یا دفترچه اصالت دارند. در شناسنامه، جزئیات دقیقی در مورد عینک، مقدار خشپذیری لنز، مقاومت آن در برابر اشعه ماوراءبنفش، جنس فریم و … بیان میشود. اگر هنگام خرید عینک، شناسنامه عینک را ندید، احتمالا آن تقلبی است.
روی جعبه عینک هم باید لوگو یا نام سازنده عینک درج شده باشد. همچنین روی جعبه عینک میتوانید اطلاعات تولیدکننده یا بارکد (شماره سریال) عینک را مشاهده کنید. این جزئیات از سازنده عینک که روی جعبه قرار میگیرد را میشود با بروشور همراه و قاب عینک تطبیق دهید. در واقع این اطلاعات روی دسته عینک و بروشور محصول هم وجود دارد.
بنابراین مراقب باشید که برند عینک روی جعبه آن هم حک شده باشد و جعبه دستنخورده باشد و لبههای آن صاف و تمیز باشد. درضمن هیچ خراشی روی جعبه مشاهده نشود.
شماره مدل عینک، رنگ، شیشهها و اندازههای قاب عینک و همینطور کشور تولیدکننده عینک باید علاوهبر دستههای عینک، روی جعبه عینک هم نوشته شده باشند.
جنس لنز عینکهای آفتابی از شیشه یا پلیکربنات ساخته میشود. بسیاری از لنزهای عینک آفتابی از برندهای معروف، مانند ریبن، از جنس شیشه و با کیفیت بالا هستند. شیشهای نبودن لنزها در این برندها نشانگر تقلبی بودن آن است. برای آزمودن شیشه عینک به آرامی با پشت ناخن خود به آن ضربه بزنید تا ببینید شیشه است یا از جنس دیگری ساخته شده است.
عینک را بسته و از ناحیه دسته ها در دست بگیرید و شروع به چرخاندن کنید و سپس با دقت و به آرامی چند سانتی متر بالا و پایین پرت کنید، وجود هر گونه لقی و عدم انسجام و یا سر و صدا غیر طبیعی خود دلیلی بر پایین بودن کیفیت است. عینک های با کیفیت و اریجینال منسجم هستند و ساختار نسبتا محکمی دارند.
پیش از انتخاب عینکی که دوست دارید، بهتر است سری به سایت تولیدکننده آن عینک بزنید تا بدانید جاعینکی عینک دلخواهتان چه شکلی است. برخی از عینکها مانند عینک آفتابی اوکلی (Oakley) اصل دارای جا عینکی باکیفیت عالی با کیسهای نرم است که معمولا لوگوی شرکت روی آنها حک شده است. تمام جاعینکیها اصل، مجهز به پارچههای تمیزکننده شیشه عینک هستند که روی آنها نام برند نوشته شده است.
مثلا، عینکهای آفتابی پرادا (Prada)ی اصل همراه با پارچه میکرفیبر سیاه فروخته شده و لوگوی پرادا معمولا در وسط پارچه حک میشود. حروف تمام کلمات هم کاملا متمایز و کاملا خوانا نوشته شدهاند.
لنز عینک باید محکم و بادوام باشد. عینکهای استاندارد در برابر ضربه مقاوم هستند. وقتی عینک را در دستتان میگیرید، نباید سنگین باشد. همچنین با نگاه کردن به فریم و لمس آن میتوانید تا حدی متوجه کیفیت عینک شوید. وجود هر نوع خش، موج، نقطه، خط قالب در فریم، نشان از تقلبی بودن عینک دارد. عینک نباید لقی داشته باشد و لولاهای آن شل و سست باشد. عینکهای اصل، انسجام و ساختار محکمی دارند.
هنگام انتخاب عینک آفتابی مورد علاقهتان بهتر است به محل و کشور تولید عینک هم توجه کنید. احتمال تقلبی بودن محصولاتی که معمولا از کشورهای «خاور دور» به نقاط دیگر جهان میروند زیاد است. میتوان گفت که قلب و روح محصولات تقلبی در این منطقه از جهان است. بنابراین اگر عینک آفتابی دلخواهتان ساخت یکی از این کشورها بود، در انتخاب آن بیشتر دقت کنید. در ضمن محصولاتی که گارانتی دارند، مطمئنتر هستند.
برچسب قیمت هم یکی از بهترین روشهای تشخیص عینک اصل از تقلبی است. معمولا محصولات کپیشده تخفیفهای بالایی دارند و با قیمت بسیار پایینی فروخته میشوند. اگر دیدید قیمت عینکی از برندی خاص، بیش از حد پایین است به اصل بودن آن شک کنید. البته گاهی اوقات هم عکس این قضیه پیش میآید و عینک آفتابی تقلبی که به نظر اصل میآید را با قیمت گزافی میفروشند. بنابراین موقع تشخیص عینک اصل از تقلبی فقط بر اساس قیمت تصمیمگیری نکنید.
اگر میخواهید مطمئن شوید که آیا عینک خریداری شده از چشمانتان در برابر اشعه ماوراءبنفش، همانقدر که در توضیح محصول نوشته شده است، مراقبت میکند، میتوانید آن را پیش نزدیکترین عینکساز برده و از آنها بخواهید که کیفیت لنز عینک را از نظر ضدآفتاب بودن، بررسی کنند. بیشتر عینکسازها این امکان را دارند و میتوانند با استفاده از دستگاه فتومتر در کمتر از ۳۰ ثانیه این کار را انجام دهند. برخی از افراد هم ترجیح میدهند که از اپتومتریست کمک بگیرند و این کار مطمئنتر هم هست.
پولاریزه بودن یک عینک به داشتن دید بهتر در محیطهای پرنور و پرتابش کمک میکند. این ویژگی در جادههای بیابانی، محیطهای کوهستانی و برفی، از تابش و انعکاس شدید نور خورشید بسیار مهم است. زیرا جلوی تابشهای مزاحم نور خورشید را میگیرد. در واقع این تابشها را با زاویه متفاوت دفع میکند و دید واضحی از اطراف به دست میدهد.
با سه روش میتوان فهمید که عینک آفتابی خریداری شده، همانطور که ادعا شده است، پولاریزه است یا خیر.
یک سطح انعکاسی را که وقتی نور به آن میتابد، میدرخشد در نظر بگیرید. میتوانید از سطح شیشهای میز، آینه یا هر سطح صاف و درخشان دیگر استفاده کنید. اکنون باید نوری خیرهکننده تولید کنید. مثلا لامپهای بالای میزتان را روشن کنید.
سپس عینک آفتابیتان را ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتری مقابل چشمهای خود نگهدارید. البته هر بار از یک لنز (شیشه) عینک، نگاه کنید. در ضمن اگر شیشه عینکتان بزرگ یا کوچک است، آن را طوری به صورتتان نزدیک یا دور کرده و نگهدارید که فقط سطح مورد نظر را درون شیشه ببینید.
اکنون عینک را با زاویه ۶۰ درجه بچرخانید و آن را طوری بگیرید که یکی از لنزها، کمی بالاتر از دیگری قرار گیرد. اگر عینکتان پلاریزه باشد، انعکاس نور از سطح براق، کم شده و حذف میشود.
لنز عینک مورد آزمایش را در راستای عینک آفتابی که پلاریزه هست، قرار دهید. آنها را درست مانند روش قبل، با زوایه ۶۰ درجه بچرخانید. اگر عینک آفتابیتان پلاریزه باشد، همه چیز تیرهتر دیده میشود اما اگر پلاریزه نباشد، این تغییر رنگ رخ نمیدهد.
البته با صفحه نمایش تلویزیون، تلفن همراه و تبلت هم میشود این آزمایش را انجام داد. صفحه نمایش را روشن نگهدارید و باز هم لنز عینک را مقابل آن گرفته و سپس با زاویه ۶۰ درجه بچرخانید. اگر رنگ لنزها تیره شد و به طور کلی شاهد تغییر رنگ بودید، عینکتان پلاریزه است، در غیر اینصورت آن تقلبی است.
عینکهای آفتابی تقلبی هنگام استفاده ابتدا همه جا را واضح نشان میدهند اما پس از چند ساعت، چشمهایتان را خسته میکنند. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که مواد خوبی در تولید لنز عینک، بهکار نرفته است. یا احتمال دارد، لنزها در قاب عینک، تکان میخورند و به درستی سرجای خود قرار نمیگیرند. این شرایط نشان میدهد که عینک آفتابی، تقلبی و بیکیفیت است.
پاسخ ها