اگه این روزا حس میکنی که فرزندت بیشتر از قبل بیادبی میکنه یا گستاخ شده، اصلاً نگران نباش. همه والدین یه زمانی با این مشکل بیادبی کردن کودکان روبهرو میشن. بیادبی کردن یا جواب دادنهای تند بچهها میتونه برای هر پدر و مادری آزاردهنده باشه، اما همیشه دلایل و راه حلهایی پشت این رفتارها وجود داره که با کمی صبر و دقت میشه بهترش کرد. بذار امروز با هم در مورد این مشکل بیادبی کودکان صحبت کنیم و ببینیم چطور میتونی به این موضوع رسیدگی کنی.
قبل از اینکه بخوای با بچهات برخورد کنی، بهتره بفهمی که ریشه بیادبی کردن کودکان کجاست. بیادبی یا گستاخی کودکان دلایل مختلفی میتونه داشته باشه. بعضی وقتا بچهها توی یه مرحلهای از رشد هستن که هنوز درست نمیدونن چطور باید احساساتشون رو کنترل کنن. شاید از مدرسه، دوستان یا حتی برنامههای تلویزیونی الگوبرداری میکنن. ممکنه یه بچه وقتی احساس خستگی، عصبانیت یا ناامیدی میکنه، نتونه به شکل درست باهاش کنار بیاد و بیادب بشه.
گاهی هم این رفتارها واکنشی به نیاز جلب توجه کردنه. شاید بچهات احساس میکنه بهش توجه کافی نمیکنی و با بیادبی کردن داره سعی میکنه نظرت رو به خودش جلب کنه. در هر صورت، بهتره با آرامش و صبر به این رفتارها واکنش نشون بدی.
حالا که متوجه شدی دلیل بیادبی کردن کودکان چیه، باید ببینی چطور میتونی این مشکل رو حل کنی. اینجا چند تا راهکار ساده رو برات توضیح میدم که میتونه کمککننده باشه:
بچهها همیشه از والدینشون الگو میگیرن. اگه میخوای که فرزندت ادب و احترام رو یاد بگیره، اول از همه خودت باید الگوی خوبی براش باشی. وقتی با دیگران با احترام صحبت میکنی، حتی توی شرایطی که ممکنه عصبی باشی، فرزندت هم یاد میگیره که توی موقعیتهای مختلف چطور باید رفتار کنه.
بچهها نیاز دارن بدونن که چه چیزی درسته و چه چیزی غلط. قوانین و مرزها باید مشخص باشن تا بدونن که چه رفتارهایی قابل قبوله و چه رفتارهایی نیست. مثلاً وقتی فرزندت با بیادبی جواب میده، میتونی بهش بگی که این رفتار پذیرفته نیست و ازش بخوای که به شکل محترمانه صحبت کنه. یادت باشه که قوانین باید واضح و ثابت باشن تا بچهات گیج نشه.
وقتی که فرزندت با ادب و احترام رفتار میکنه، حتماً بهش بازخورد مثبت بده. با تشویق کردن رفتارهای خوب، اون رو به ادامه دادن این رفتارها تشویق میکنی. مثلاً وقتی توی یه موقعیت سخت با آرامش برخورد میکنه، بهش بگو که از رفتارش خوشحالی و بهش افتخار میکنی.
خیلی وقتا بچهها وقتی نمیتونن احساساتشون رو درست بیان کنن، به بیادبی رو میارن. تو میتونی به فرزندت کمک کنی که درباره احساساتش حرف بزنه. بهش بگو که فهمیدن احساساتش خیلی مهمه و سعی کن کمکش کنی تا با کلمات درست اونها رو بیان کنه. مثلاً اگه ناراحت یا عصبیه، بهش یاد بده که به جای بیادبی، بگه: "من الان خیلی عصبانیام."
خیلی مهمه که وقتی فرزندت بیادبی میکنه، عواقبش رو بفهمه. البته این به معنی تنبیه شدید نیست، بلکه باید یه سری عواقب منطقی براش در نظر بگیری. مثلاً اگه توی یه مهمونی با بیادبی رفتار کرد، میتونی برای مدت مشخصی از بازی یا تماشای تلویزیون محرومش کنی. یادت باشه که این محرومیتها باید به شکل متعادل باشه و بهش یاد بده که مسئولیت رفتارهاش رو بپذیره.
بچهها توی فرایند یادگیری هستن و ممکنه که هر بار نتونن به شکل کاملاً درست رفتار کنن. تو باید صبور باشی و بدونی که اصلاح این رفتارها زمان میبره. هر بار که فرزندت اشتباه میکنه، بهش فرصت بده تا از اون اشتباه درس بگیره و دوباره تلاش کنه.
اگه متوجه شدی که رفتارهای بیادبی فرزندت به طور مداوم ادامه داره و هیچ تغییری توش ایجاد نمیشه، شاید بهتره از یه مشاور یا متخصص کمک بگیری. بعضی وقتا مشکلات عمیقتری مثل استرس، اضطراب یا حتی مشکلات درسی و اجتماعی پشت این رفتارها وجود داره که نیاز به راهنمایی حرفهای داره.
در نهایت، یادت باشه که بچهها همیشه توی مسیر رشد و یادگیری هستن. اگه فرزندت بیادب یا گستاخ شده، با آرامش و صبوری بهش کمک کن تا این رفتارها رو اصلاح کنه. با ایجاد مرزها، تشویق رفتارهای خوب و صحبت کردن درباره احساساتش، میتونی بهش یاد بدی که چطور با ادب و احترام با دیگران برخورد کنه. البته، همیشه خودت هم بهترین الگو برای اون باش.
پاسخ ها