بیوگرافی رسول خادم کشتی گیر نامی ایران
در این مقاله از ، با بیوگرافی رسول خادم آشنا می شوید. رسول خادم، کشتی گیر نامی و یکی از چهره های برجسته ورزشی ایران، در ۲۷ آبان ۱۳۵۰ در مشهد به دنیا آمد. او در رشته کشتی آزاد فعالیت می کند و یکی از قهرمانان بزرگ تاریخ کشتی ایران و جهان است.
نام : رسول خادم ازغدی
تاریخ تولد : ۲ فروردین ۱۳۵۰
محل تولد : مشهد، ایران
ملیت : ایرانی
نام پدر : محمد خادم (پدر)
پیشه : مربی، مدیر ورزشی
رسول خادم متولد ۲۷ اسفند ۱۳۵۰ در مشهد، کشتی گیر آزادکار و سیاستمدار است.
فارغ التحصیل دکترای رشته جامعه شناسی می باشد که از کودکی کشتی را آغاز کرد و بعد از خداحافظی وارد شورای شهر شد و مقطعی هم رئیس فدراسیون بود.
با ۱۸۴ سانتی متر قد آخرین بار در وزن ۱۳۰ کیلوگرم کشتی گرفته و دارنده مدال طلای جهان و المپیک می باشد.
رسول خادم اَزغَدی کشتی گیر بازنشسته، مدیر ورزشی و سیاستمدار ایرانی است. او رئیس پیشین فدراسیون کشتی ایران و عضو دوره های دوم و سوم شورای شهر تهران بوده است. وی در دومین دورهٔ شورای شهر تهران رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و در سومین دوره، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه بود. خادم همچنین مدیریت تیم های ملی کشتی از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵، سرمربی گری تیم ملی کشتی آزاد از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ و همچنین ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷، عضویت در هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک (۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶) را بر عهده داشته است.
خادم از برترین کشتی گیران ایرانی تمام ادوار به شمار می رود و افتخاراتی از جمله قهرمانی در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا و کسب مدال برنز در المپیک ۱۹۹۲ بارسلون، دو دوره قهرمانی و یک نائب قهرمانی در مسابقات قهرمانی کشتی جهان، مدال طلای بازی های آسیایی ۱۹۹۴ و پنج مدال طلا در مسابقات قهرمانی آسیا دارد. رسول خادم برادر امیررضا خادم و پسر محمد خادم است.
پهلوان رسول خادم سالهاست ازدواج کرده و دو فرزند پسر دارد، «پوریا» در زمینه نوازندگی پیانو و آهنگسازی فعالیت می کند و «پارسا» دانش آموز و عکاس است
پوریا خادم، پسر رسول خادم
او دارای مدرک کارشناسی علوم سیاسی و روابط بین الملل از دانشگاه روابط بین الملل وزارت خارجه (۱۳۷۸–۱۳۷۴) و کارشناسی ارشد علوم اجتماعی (گرایش جامعه شناسی) از دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی (۱۳۸۴–۱۳۸۲) بوده و از سال ۱۳۸۹ تاکنون، وی دارای مدرک دکتری جامعه شناسی (گرایش گروه های اجتماعی) است.
همچنین، مدرس و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد (واحد شرق) و مدرس دانشکدهٔ پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
کشتی آزاد را از دوران کودکی با شرکت در آکادمی کشتی استان مشهد آغاز کرد و سال ۱۳۶۳ در ۱۳ سالگی در مسابقات نونهالان کشور در وزن ۳۸ کیلوگرم مقام قهرمانی را به دست آورد.
او موفق به کسب مدال برنز در المپیک تابستانی ۱۹۹۲ بارسلونا و مدال طلا در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا شد که این طلا نخستین مدال طلای ایران پس از انقلاب ۵۷ در این رقابت ها بود.
از دیگر دستاوردهای وی می توان به دو مدال طلا و یک مدال نقره در مسابقات قهرمانی کشتی جهان، یک مدال طلا و یک نقره در بازی های آسیایی و پنج مدال طلا در قهرمانی آسیا اشاره کرد.
در سال ۲۰۰۰، فدراسیون جهانی کشتی، برترین های کشتی آزاد قرن بیستم را معرفی کرد که در این بین، رسول خادم به عنوان "هفدهمین کشتی گیر برتر قرن بیستم" شناخته شد.
در جام جهانی کشتی آزاد ۲۰۱۳ که در تهران برگزار شد، تیم ملی ایران تحت هدایت خادم پس از پیروزی در برابر آمریکا در نیمه نهایی، در دیدار نهایی موفق به شکست روسیه شد و قهرمان این دوره از رقابت ها گردید، اگرچه خادم در مراسم اهدای مدال ها حضور نداشت.
در مرداد ۱۳۹۲، پس از مشکلات مالی تیم های ملی کشتی در مسابقات آسیایی مغولستان ۲۰۱۳، خادم به شدت از وضعیت تدارکات تیم ها انتقاد کرد. همچنین در شهریور همان سال، وی در دیدار با سرپرست وزارت ورزش در مورد شرایط سخت تیم های کشتی در سال های اخیر صحبت کرد و سال ۱۳۹۲ را سال تنگ دستی واقعی کشتی عنوان کرد.
خادم در بسیاری از فعالیت های خیرخواهانه مشارکت داشته و کمک های مالی بسیاری برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد و حمایت از خانواده های نیازمند اهدا کرده است. برخی از مدال هایش، از جمله مدال طلای جهانی ۱۹۹۴ استانبول و مدال طلای ۱۹۹۵ آتلانتا، به همین منظور به فروش گذاشته شده اند.
در مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جهان ۲۰۱۳ که در مجارستان برگزار شد، تیم ملی ایران با رهبری خادم با کسب ۲ مدال طلا، ۱ نقره و ۲ برنز، پس از ۱۱ سال قهرمان جهان شد و برای پنجمین بار عنوان قهرمانی جهان را از آن خود کرد.
در اوایل مهر ۱۳۹۲، رسول خادم به عنوان مشاور عالی وزارت ورزش و جوانان منصوب شد و چند هفته بعد، به سرپرستی فدراسیون کشتی ایران برگزیده شد. وی در مصاحبه ای بیان کرد که هیچگاه فکر نمی کرد شرایط به گونه ای پیش رود که مجبور به پذیرش این مسئولیت شود.
در انتخابات فدراسیون کشتی که در دی ۱۳۹۲ برگزار شد، خادم با کسب ۳۷ رای از ۳۸ رای به عنوان رئیس جدید فدراسیون کشتی انتخاب گردید.
در ادامه، در دی ۱۳۹۲ در نشست شورای فنی تیم های ملی کشتی آزاد، او با پیشنهاد اعضای شورا در سمت سرمربی تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالان ابقا شد.
همچنین در انتخابات کمیته ملی المپیک که در پایان دی ۱۳۹۲ برگزار شد، خادم به عنوان یکی از اعضای هیئت اجرایی این کمیته انتخاب شد.
در جام جهانی کشتی آزاد ۲۰۱۴ که در لس آنجلس برگزار شد، تیم ملی ایران تحت سرمربی گری خادم برای سومین سال متوالی قهرمان شد و در مسابقات کشتی آزاد ۲۰۱۴ اینچئون نیز به چهار مدال طلا و یک نقره دست یافت.
در جام جهانی کشتی آزاد ۲۰۱۵ که دوباره در لس آنجلس برگزار شد، ایران با هدایت خادم در برابر آذربایجان و آمریکا پیروز شد و برای چهارمین سال متوالی به مقام قهرمانی دست یافت.
بازی کشتی رسول خادم
رسول خادم در انتخابات شورای شهر تهران در ۹ اسفند ۱۳۸۱، که نامش در فهرست «آبادگران» قرار داشت، با کسب رتبه یازدهم به شورا راه یافت. در انتخابات دوره سوم شورا در سال ۱۳۸۵، بار دیگر موفق به کسب رأی مردم تهران شد و تا سال ۱۳۹۲ به عنوان عضو شورای شهر به فعالیت خود ادامه داد. در دوره دوم شورای شهر تهران، او علاوه بر عضویت در شورا، رئیس کمیسیون فرهنگی-اجتماعی این شورا بود. در دوره سوم، مسئولیت رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورا را بر عهده داشت.
در انتخابات دوره چهارم شورا، پس از ثبت نام و تأیید صلاحیت، خادم از نامزدی انصراف داد و دلیل آن را نیاز به فرصت بیشتر برای ادامه فعالیت های ورزشی و تدریس در دانشگاه بیان کرد.
در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۶، چهار کاندیدا برای تصدی پست شهردار تهران به رقابت پرداختند. در دور اول، خادم و محمدباقر قالیباف هرکدام ۸ رأی کسب کردند و به دور دوم راه یافتند. حسن بیادی و نادر شریعتمداری با به دست آوردن ۷ و ۵ رأی به ترتیب از رقابت کنار رفتند. در دور نهایی، قالیباف با کسب ۸ رأی و خادم با ۶ رأی، به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.
در اواخر مرداد ۱۳۹۲، در حالی که نام رسول خادم به عنوان یکی از ۱۳ کاندیدای شهرداری تهران مطرح شد، این موضوع به نتیجه نرسید و محمدباقر قالیباف همچنان در سمت شهردار تهران باقی ماند.
در آبان ۱۳۹۲، خادم که پیش از این مدال طلای المپیک آتلانتا را کسب کرده بود، به عنوان یکی از گزینه های اصلی برای وزارت ورزش و جوانان در دولت حسن روحانی مطرح شد.
در جریان سیل سیستان و بلوچستان، خادم در زمینه های انسان دوستانه فعال بود. مردم منطقه، او را با شعار «تختی رو شنیدیم، خادم رو دیدیم» خطاب می کردند.
آشنایی با زندگی رسول خادم از کشتی تا سیاست
در تاریخ ۱۴ دی ۱۳۹۰، پس از ۳۵ ماه، مجمع فدراسیون کشتی با حضور ۳۸ نفر از اعضای مجمع و ریاست نصرالله سجادی در آکادمی ملی المپیک و پارالمپیک برگزار شد. بهرام افشارزاده، نماینده کمیته ملی المپیک، نیز در این جلسه حضور داشت. در جریان این انتخابات، سه کاندیدای دیگر شامل علی بدیع، محمدرضا توپچی و حمید سیفی پس از صحبت های خود به نفع رسول خادم انصراف دادند. سید مجتبی شیرازی، دیگر نامزد این انتخابات، موفق به کسب هیچ رأیی نشد. در نهایت، رسول خادم با کسب ۳۷ رای از ۳۸ رأی مأخوذه برای مدت چهار سال به عنوان رئیس فدراسیون کشتی انتخاب شد.
چهار سال بعد، در تاریخ ۲۸ آذر ۱۳۹۴، مجدد انتخابات فدراسیون کشتی برگزار شد. این بار نیز رسول خادم با کسب تمام آرا، برای دوره چهار ساله دیگر به ریاست فدراسیون کشتی برگزیده شد. انتخابات با ریاست محمدرضا داورزنی، معاون ورزش قهرمانی وزارت ورزش و جوانان، و با حضور مسئولان کمیته ملی المپیک برگزار گردید. در این انتخابات، خادم با ۴۰ رأی از ۴۰ رأی ممکن به مدت چهار سال دیگر در سمت خود ابقا شد.
این انتخابات با حواشی زیادی همراه بود. بعد از انصراف پنج نامزد و ترک مجمع توسط عباس جدیدی، تنها رسول خادم باقی مانده بود. اما پس از اعتراض هیئت ها و موافقت محمدرضا داورزنی، عباس جدیدی نیز به فهرست کاندیداها اضافه شد. در نتیجه، خادم و جدیدی با یکدیگر رقابت کردند. در این میان، اسامی نامزدهای دیگری همچون حمید بنی تمیم، احد پازاج، عبدالله چمن گلی، امین رشید لمیر و نقی کلانتری نیز در فهرست حضور داشتند.
در ۹ اسفند ۱۳۹۶، رسول خادم پس از انتقاد شدید از سیاست پنهان کاری در مواجهه با ورزشکاران اسرائیلی، تصمیم به استعفا از سمت ریاست فدراسیون کشتی گرفت. او در بیان دلایل استعفای خود گفته بود: «اگر سیاست ایران عدم به رسمیت شناختن اسرائیل است، پس چرا باید ورزشکاران ایرانی پنهانی به حریفان اسرائیلی ببازند و برای تهیه گواهی بیماری یا ضرب دیدگی به پزشکان خارج از کشور مراجعه کنند؟» استعفای او موجب واکنش هایی از سوی جامعه کشتی شد، و در حمایت از خادم، اعضای شورای فنی تیم های ملی کشتی آزاد و فرنگی و رؤسای هیئت های کشتی استان ها نیز استعفا کردند.
پس از استعفای رسول خادم، اعضای مجمع فدراسیون کشتی برای بازگشت او به فدراسیون تلاش کردند. با برگزاری دو نشست فوق العاده و پادرمیانی بزرگان کشتی، خادم که در گود زورخانه غافلگیر شده بود، به بازگشت به فدراسیون راضی شد. او در نهایت اعلام کرد که با وجود تأکید بر نظرات پیشین خود، در سمت خود باقی می ماند. همچنین اعضای شورای فنی تیم های ملی کشتی پس از بازگشت خادم به فدراسیون، استعفای خود را پس گرفتند.
رسول خادم به نمایندگی از جامعه کشتی ایران، نامه ای به شورای عالی امنیت ملی ارسال کرد و از آنان درخواست کرد که با ورود دیپلماسی کشور، از محرومیت کشتی گیران ایرانی و تعلیق کشتی ایران در عرصه های بین المللی جلوگیری کنند. در این نامه آمده بود: «ما از شکست در برابر حریفان هراسی نداریم، اما از "مفت بازی" بیزاریم. زمان محدود است و دیپلماسی نیاز به زمان دارد. متأسفانه در این مدت، مدیران مسئول نه تنها دغدغه ای نداشتند، بلکه زمان را از دست دادیم.»
در ۹ آبان ۱۳۹۷، پس از عدم دریافت پاسخ از مسئولان سیاسی و ورزشی در خصوص مسأله برخورد با ورزشکاران اسرائیلی، رسول خادم مجدداً استعفا داد و تأکید کرد که این بار دیگر برگشتی در کار نخواهد بود. استعفای او در ۱۲ آبان توسط وزارت ورزش ایران پذیرفته شد. در پی این استعفا، علیرضا دبیر در انتخابات فدراسیون کشتی که در ۲۶ تیر ۱۳۹۸ برگزار شد، با پیروزی در انتخابات به عنوان رئیس جدید فدراسیون کشتی انتخاب شد.
مربیگری رسول خادم
شاید دلیل اصلی اهمیت دادن من به مسائل اجتماعی و غیرورزشی انگیزه های فردی باشد، من اول، تربیت بدنی می خواندم بعداً تغییر رشته دادم
شاید جرقه اول را دکتر شریعتی و آشنایی من با کتاب هایش در من زده باشد و گذشته از هر چیزی، همه ما مقابل مردم و مقابل خدا مسئول هستیم.
شما در قبال شهرت یا محبوبیت یا هر چیز دیگری قطعا باید به خدا پاسخ بدهید من به این اعتقاد دارم و چون بر ماندگاری در این دنیا هم اعتقاد ندارم و هر لحظه را لحظه ای می دانم برای تمام شدن، دغدغه پاسخگویی در من بسیار است.
رسول خادم نگاه خاصی به ورزش دارد. او بر این باور است که ورزش فراتر از یک فعالیت جسمانی است و می تواند به عنوان ابزاری فرهنگی و اجتماعی نیز عمل کند. از نظر او، ورزش می تواند در بحث های اجتماعی و آسیب شناسی های اجتماعی نقشی اساسی ایفا کند. او همچنین معتقد است که ورزش می تواند به عنوان الگویی برای تربیت و هدایت نسل ها مورد استفاده قرار گیرد.
بیشترین دغدغه ذهنی او ارتباط با مردم است و علاقه دارد با طبقات مختلف اجتماعی ارتباط برقرار کند تا از نزدیک با مشکلات و چالش هایی که هر گروه از مردم با آن مواجه است آشنا شود.
رسول خادم بیشتر وقت خود را به مطالعه در حوزه های جامعه شناسی سیاسی و فرهنگ و ادبیات فارسی اختصاص می دهد. او به طور مداوم در جریان انتشار کتاب های جدید در این زمینه ها است. همچنین به عنوان فردی که تحصیلاتش در رشته روابط بین الملل بوده، به مطالعه کتاب های روز در این زمینه نیز علاقه دارد و از جدیدترین تحولات این حوزه آگاه است.
خادم در عرصه نویسندگی نیز فعال است و کتابی با عنوان "جامعه شناسی پهلوانی در تاریخ سیاسی ایران" در حال آماده سازی برای چاپ دارد. همچنین در حال نگارش کتابی درباره سیر خودآگاهی اجتماعی در تاریخ سیاسی ایران است. علاوه بر این، او در حوزه مسائل اجتماعی زنان نیز پژوهش های زیادی انجام داده و به تحلیل جایگاه و نقش اجتماعی زنان در سه دهه اخیر پرداخته است. در حوزه تاریخ سیاسی ایران نیز به بررسی ازدواج های سیاسی و تأثیر آن ها بر روند تحولات سیاسی کشور پرداخته است.
خادم خود را فردی "پیر مسلک" می داند. او به دلیل مسئولیت های زیادی که در طول زندگی حرفه ای خود داشته، در دوران جوانی از تجربیات خاصی مانند وقت گذرانی های غیرضروری دوری کرده است. اما او هرگز از این نوع زندگی حسرت نمی خورد و معتقد است که این مسیر به او این امکان را داده که بتواند امروز برای جوانان مفید باشد.
در پی اعتراضات مردمی در سال ۱۴۰۱، رسول خادم به عنوان یکی از چهره های دغدغه مند در کنار مردم معترض ایستاد. این اقدام واکنش هایی از سوی مسئولان برانگیخت و به دنبال آن، او ممنوع الخروج و ممنوع المعامله شد. در دی ماه همان سال، هنگامی که به دعوت خانواده شهید اسدی برای حضور در زورخانه شهدای قزوین رفته بود، به او اجازه ورود به زورخانه را ندادند و این اقدام باعث لغو مراسم شد.
• رسول خادم اعتقادی به مدرک تحصیلی به عنوان معیاری برای موفقیت ندارد.
• او در سال ۲۰۰۰ از سوی فدراسیون جهانی کشتی (فیلا) به عنوان یکی از ۱۷ کشتی گیر برجسته قرن بیستم معرفی شد.
• او همچنین به کم خوابی معروف است و هیچ گاه رابطه خوبی با خواب ندارد.
• در زمینه نویسندگی نیز علاقه مند است و دست به قلم می برد.
• در عرصه کشتی، خادم در سال ۱۹۹۲ در مسابقات دانکو حضور داشت و در یک مبارزه مهم با شکست دادن ژوزف لوهینا، کشتی گیر چک اسلواکی، مقام اول را کسب کرد.
درباره زندگی رسول خادم
کشتی آزاد مردان
به نمایندگی از ایران
مدال طلا – جایگاه اول | آتلانتا ۱۹۹۶ | ۹۰ کیلوگرم |
مدال برنز – جایگاه سوم | بارسلونا ۱۹۹۲ | ۸۲ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | استانبول ۱۹۹۴ | ۹۰ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | آتلانتا ۱۹۹۵ | ۹۰ کیلوگرم |
مدال نقره – جایگاه دوم | تهران ۱۹۹۸ | ۱۳۰ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | هیروشیما ۱۹۹۴ | ۹۰ کیلوگرم |
مدال نقره – جایگاه دوم | پکن ۱۹۹۰ | ۶۸ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | دهلی نو ۱۹۹۱ | ۸۲ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | تهران ۱۹۹۲ | ۸۲ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | اولان باتور ۱۹۹۳ | ۹۰ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | مانیل ۱۹۹۵ | ۹۰ کیلوگرم |
مدال طلا – جایگاه اول | ژیائوشان ۱۹۹۶ | ۹۰ کیلوگرم |
گردآوری: بخش ورزشی
پاسخ ها