طرز درست کردن مربا انجیر سیاه
مربای انجیر سیاه یکی از خوشمزهترین مرباهای محلی ایران است که می توان در اواسط فصل تابستان و تا اواسط فصل پاییز از انجیر سیاه تازه آن را تهیه کنید. مربای انجیر سیاه علاوه بر خواص طبیعی خود، دارای خواص بینظیری برای سلامتی است. در ادامه این مقاله ، با مراحل تهیه مربای انجیر سیاه به 3 روش متفاوت آشنا خواهید شد.
مربا انجیر سیاه نسبت به مربا انحیر سبز و یا زرد رنگ زیباتر و قرمز خوش رنگی دارد. مربا انجیر به خاطر بافت نرمی که دارد کمی حالت له شدن دارد، شما می توانید آن ها را درشت تر خرد کنید که له نشود و حتی می توانید آن را پوره کنید که به صورت له باشد. این کاملا سلیقه ای اشت.
انجیر سیاه | 1 کیلوگرم |
شکر | 1 کیلوگرم |
آب لیمو | 1 عدد |
آب | نیم لیتر |
دارچین | یک قاشق چایخوری |
هل | 2 عدد |
ابتدا انجیرها را شسته و ساقه ی آنها را جدا کنید. سپس آن ها را به قطعات کوچکتر برش بزنید.
انجیرهای بریده شده را در یک ظرف بزرگ ریخته و شکر را بر روی آنها ریخته و به مدت یک شب در یخچال قرار دهید تا شکر کاملا درون انجیرها جذب شود.
روز بعد، ظرف حاوی انجیر و شکر را بر روی حرارت متوسط قرار دهید و تا زمانی که شکر کاملا حل شود، روی حرارت متوسط قرار بدهید.
پس از حل شدن شکر، هل را اضافه کرده و حرارت را به حداقل برسانید. مربای انجیر را به مدت حدود یک ساعت با در باز بپزید و مرتبا هم بزنید.
سپس آب لیمو و دارچین را به مربا اضافه کنید. حرارت را افزایش داده و تا زمانی که غلظت مربا به حالت ایدهآل خود برسد، ادامه دهید.
در نهایت، مربای انجیر را از روی حرارت بردارید و به مدت چند ساعت کنار بگذارید تا سرد شود. سپس آن را در بطریهای تمیز خنک و خشک ریخته و در یخچال نگهداری کنید.
توجه داشته باشید که بهتر است قبل از استفاده، مربای انجیر را به مدت چند روز در یخچال نگهداری کنید تا طعم بهتری پیدا کند.
می توانید از چوب دارچین استفاده کنید و در پایان آن را از مربا خارج کنید. (استفاده از چوب دارچین طعم کمتری به مربا می دهد.)
امیدوارم از این دستور تهیه مربای انجیر سیاه لذت ببرید!
نکاتی برای پخت انواع مربا انجیر
درست کردن بسیار ساده، مربای انجیر آسان شیرین ترین هدیه تابستان است!
انجیر تازه | 2 پوند (حدود 900 گرم) |
شکر گرانول | 1 فنجان |
آب لیمو | 1 عدد لیموترش |
عصاره وانیل | 1 قاشق چایخوری |
آب | 1/4 فنجان |
انجیرها را بشویید و ساقه ی آن را جدا کنید و به چند قسمت برش بدهید.
در یک قابلمه متوسط، انجیر، شکر، لیمو و وانیل را بریزید تا روی سطح انجیرها را بپوشاند.
با حرارت متوسط مرتب هم بزنید تا شکر حل شود و انجیرها آبدار شوند.
حرارت را ملایم کنید، آب را اضافه کنید و 20 دقیقه بجوشانید و هر از گاهی هم بزنید تا انجیرها نرم شوند و آب آن شروع به غلیظ شدن کند.
شعله را خاموش کنید و اجازه بدهید مربا سرد شود. در حین سرد شدن درب قابلمه را نبندید. مربا را با قاشق در شیشه هایی تمیز و خشک به اندازه دو پیمانه بریزید.
این مربای انجیر را می توانید تا 2 ماه در یخچال نگهداری کنید.
روش های متفاوتی برای پخت مربا انجیر سیاه
انجیر تازه رسیده | 3 پوند (حدود 1360 گرم) |
شکر دانه ریز | 2 پیمانه |
آب و پوست رنده شده لیموترش | 1 عدد لیموترش |
مواد لازم را آماده کنید. انجیرها را بشویید و ساقه ی آن را جدا کنید و آن ها را به اندازه های دلخواه برش بزنید.
در یک قابلمه بزرگ با کف سنگین، انجیر، شکر، آب لیمو و پوست لیمو را با هم مخلوط کنید.
روی حرارت متوسط رو به کم بجوشانید و مدام هم بزنید. سپس روی حرارت ملایم قرار بدهید و به مدت 1 ساعت بجوشانید و هر از گاهی هم بزنید.
در حالی که مربا انجیر در حال پختن است، شیشه های درب دار مناسب را آماده کنید. شیشه ها و درب های آن ها را در یک قابلمه آب در حال جوش قرار دهید و آن ها را برای استریل و کنسرو کردن آماده کنید.
پخت انواع مربا انجیر
تا زمانی که مربا به غلظت مورد نظر رسید شعله را خاموش کنید. (مقداری از مربا را داخل نعلبکی بریزید و چند دقیقه در فریزر قرار بدهید؛ زمانی که خارج کردید با انگشت (قاشق چایخوری) روی مربا فشار وارد کنید و بکشید، باید مربا به یک سمت جمع شود و به سمت جلو حرکت نکند.
پس از 1 ساعت پختن مخلوط انجیر، یک دماسنج آب نباتی را به کناره تابه وصل کنید، دقت کنید که نوک دماسنج به کف تابه برخورد نکند و به جوشیدن ادامه دهید و مرتب هم بزنید تا مخلوط غلیظ شود. وقتی مخلوط کاملا غلیظ شد، شروع به هم زدن دائمی کنید تا نسوزد.
تا 220 فارنهایت بپزید و از روی حرارت بردارید. یا مقدار کمی را روی یک نعلبکی خیلی سرد تست کنید و نعلبکی را چند دقیقه در فریزر بگذارید و کمی از مخلوط انجیر را روی آن اضافه کنید و نعلبکی را به مدت یک دقیقه در فریزر برگردانید. هنگامی که به مرحله ژل خوب رسید (220 فارنهایت)، سطح مخلوط میوه با فشار دادن انگشت یا قاشق چایخوری کمی چروک می شود.
شیشه های آماده شده و خشک شده را از مخلوط مربای انجیر پر کنید، اگر می خواهید مرباها را به صورت کنسرو در بیاورید لازم نیست مربا سرد شود و به صورت داغ، داخل شیشه ها بریزید و 1/2 اینچ فضای خالی باقی بگذارید. لبه های شیشه را با دستمال کاغذی مرطوب پاک کنید. درب شیشه ها را با استفاده از انبر یا آهنربای شیشه ای قرار دهید سپس درب ها را محکم پیچ کنید.
شیشه ها را روی یک قفسه (توری) در آب داغ داخل قابلمه قرار دهید. و به اندازه کافی آب داغ یا در حال جوش اضافه کنید تا سطح آب به 1 تا 2 اینچ بالاتر از شیشه ها برسد. شیشه ها را به مدت 10 دقیقه به جوش بیاورید.
با استفاده از انبر کنسرو، شیشه ها را بردارید و روی یک حوله تمیز روی یک سطح کار صاف قرار دهید. به صدای پاپ گوش دهید که نشان دهنده مهر و موم خوب است و درب ها سفت شده اند.
بگذارید شیشه ها تا دمای اتاق خنک شوند و در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری کنید.
نحوه کنسرو کردن مربا انجیر برای نگهداری در مدت طولانی
مربای انجیر را می توان در آماده سازی بسیاری از دستورها استفاده کرد. در اینجا چند پیشنهاد آورده ایم:
از آن به عنوان لعاب استفاده کنید: 1/2 فنجان مربای انجیر را با 1/2 فنجان آب جوش ترکیب کنید و از آن به عنوان لعاب برای ژامبون پخته، سینه بوقلمون و... استفاده کنید.
از آن به عنوان سس استفاده کنید: شیرینی آن به طرز شگفت انگیزی با گوشت های شکاری مانند بره، آهو یا قرقاول جفت می شود. به سادگی مقداری مربا را گرم کرده و با آب رقیق کنید. در کنار هم گرم سرو کنید.
از آن در نان های تخت و پیتزا استفاده کنید: مربای انجیر را با پنیرهای خامه ای و تند مانند پنیر شیر بز، بری، آسیاگو یا کاممبر ترکیب کنید تا نان های مسطح از مواد شیرین و خوش طعم درست کنید. یک پوسته پیتزای گرم با مربای گرم انجیر و تکه های بری و گردوی خرد شده یک پیش غذای عالی است.
از آن در بشقاب های پنیر و شیرینی استفاده کنید: بشقاب پنیر خود را بسازید و یک شیشه مربای انجیر را کنار آن قرار دهید تا مهمانان بتوانند آن را روی کراکر یا نان خرد شده پهن کنند و آن را با پنیر دلخواه خود جفت کنند.
از آن در ساندویچ استفاده کنید: مانند هر مربای دیگری، مربای انجیر خود را با کره بادام زمینی، پنیر خامه ای یا به سادگی با کره و نان برشته شده استفاده کنید.
می توانید در این دستور بالایی چند نوار پهن از پوست پرتقال اضافه کنید (مغز آن برداشته شده است).
برای یک طعم گیاهی خوش طعم، می توانید یک شاخه رزماری یا آویشن اضافه کنید. در انتها آن ها را جدا کنید و دور بریزید.
شما می توانید این شیشه های کنسرو شده را تا یک سال در مکانی خنک و تاریک نگهداری کنید.
اگر انتخاب کرده اید که این مربا را قوطی نکنید، می توان آن را در ظرف دربسته در یخچال تا یک هفته یا در فریزر تا یک ماه نگهداری کنید.
پاسخ کوتاه این است که بله، همیشه می توانید از شکر کمتری در دستور العمل های مربا استفاده کنید.
شکر مانند یک عامل نگهدارنده عمل نمی کند. بلکه به غلظت بافت کمک می کند. آنچه به عنوان یک عامل نگهدارنده عمل می کند محتوای اسید (آب لیمو) است. مقدار شکر را کم کنید اما مقداری از آن استفاده کنید.
اگر از عسل، شربت افرا یا سایر شیرین کننده ها استفاده می کنید، به خاطر داشته باشید که مقادیر را نمی توان با نسبت یک به یک جایگزین کرد. در بیشتر موارد، نصف مقداری از عسل یا شربت افرا که از شکر استفاده میکنید، استفاده کنید، اما پس از آن باید پکتین را اضافه کنید تا به قوام آن کمک کند.
گردآوری: بخش آشپزی
پاسخ ها