انواع شیرالات
شیرآلات ساختمانی ابزاری برای ترکیبکردن آب سرد و گرم و همچنین قطع و وصل کردن آب ورودی به ساختمان هستند. به طور کلی شیرآلات به دو دسته واشردار مانند شیرآلات فشاری و بدون واشر مانند شیرهای توپی، دیسکی و کارتریجی تقسیمبندی میشوند. در ادامه این مطلب از قصد داریم انواع شیرآلات ساختمانی را بررسی نماییم.
شیرآلات ساختمانی معمولاً از دو جنس آلیاژ سرب خشک و برنج روکش ساخته میشوند و همین امر باعث تفاوت در شکل ظاهری و قیمت شیرآلات میگردد. شیرآلاتی که از سرب ساخته شدهاند دارای قیمت پایینتر و گاهی اوقات پس از مدت اندکی استفاده، دچار خوردگی خواهند شد و از آنجایی که ترکیبات سرب برای بدن انسان زیانآور است بهتر است که از نوع شیرآلات برنجی برای حفظ سلامت جسم خود استفاده کنید.
1. شیرآلات برنجی: اگر در مناطقی زندگی میکنید که آب آنجا سخت است بهتر است برای جلوگیری از رسوب املاح آب از شیرآلات برنجی استفاده کنید. محصولاتی که از این جنس ساخته میشوند دارای دوام بالایی هستند و بهراحتی زنگ نمیزنند.
2. شیرآلات مسی: شیرآلات ساخته شده از این ماده دارای ظاهری تیره و جذاب هستند و به همین دلیل بهتر است برای لوکس نشاندادن آشپزخانه از شیرآلات مسی استفاده نمود. لازم به یادآوری است که این نوع شیرآلات مقاومت بالایی نسبت به رسوبگیری ندارند و برای حفظ زیبایی آنها را باید صیقل داد.
3. شیرآلات برنزی: این نوع شیرآلات طراحی کاملاً کلاسیکی دارند و به دلیل استفاده از فلز برنز بسیار گرانقیمت هستند.
4. شیرآلات استیل: این نوع شیرآلات که مناسب سینکهای آشپزخانه طراحی شدهاند از جنس استیل ضدزنگ میباشند. شیرآلات استیل نیاز به مراقبت زیادی دارند و باید کاملاً عاری از خراش نگهداری شوند؛ زیرا در صورت ایجاد خراش در آنها مستعد خوردگی هستند.
5. شیرآلات پلاستیکی: این نوع شیرآلات دوام کمتری دارند؛ چون بهراحتی میشکنند همچنین با مرور زمان رنگ آنها تغییر پیدا میکند. اگر طرفدار دوام و کیفیت هستید از این نوع شیرآلات استفاده نکنید.
6. شیرآلات از جنس روی: این شیرآلات ترکیبی از روی و مس هستند و اغلب رنگ آنها نقرهای میباشند. شیرآلات روی، دارای کیفیت بالایی هستند و بهراحتی زنگ نمیزنند.
جنس شیرآلات ساختمانی در دوام آنها نقش مهمی دارد
شیرآلاتی که از کیفیت بالای در ساخت آنها استفاده شده است دارای ویژگیهای زیر میباشند:
• قطعات به کار رفته در شیرآلات باید بهگونهای انتخاب شوند که در مقابل دمای آب 90 درجه سانتیگراد و همچنین دمای محیط مقاوم بوده و حین مصرف دچار هیچگونه خوردگی نشوند.
• آلیاژ بهکاررفته در ساخت شیرآلات غیرسمی و استاندارد باشد و هیچگونه تغییری در کیفیت، ظاهر، رنگ و بو و طعم آب آشامیدنی ایجاد نکند.
• قطعات بهکاررفته در شیرآلات باید بهگونهای طراحی شوند که منجر به رشد باکتری و به خطر انداختن سلامت انسان نشوند.
آلیاژ استاندارد بکار رفته در شیرآلات ساختمانی
درگذشته تنها شیرهای ساختمانی واشردار تولید میشد و خریداران گزینهای برای انتخاب نداشتند ولی امروزه تنوع این محصول زیاد شده است. شیرآلات ساختمانی به شیرآلات ساده، پدالی و چشم الکترونیکی، اهرمی و واشری تقسیمبندی میشوند.
شیرهای واشری خود به دو دسته شیرهای واشردار و بدون واشر تقسیمبندی میشوند. شیرهای دیسکی، کارتریجی و توپی جزء شیرآلات بدون واشر و شیرآلات فشاری جزء شیرآلات واشردار محسوب میشوند.
شیرهای توپی را شیرآلات تک اهرمی نیز میگویند این مدل شیرها، بیشتر در آشپزخانهها و بر روی سینک ظرفشویی کاربرد دارند. این نوع شیرآلات اولین نوع شیرهای بدون واشر هستند که تنها با یک اهرم کار میکنند. ساختار شیرهای توپی به این صورت است که اهرم شیر به دور یک کلاهک توپی که در بالای بدنه شیر تعبیه شده است میچرخد. این اهرم در واقع توپ پلاستیکی یا فلزی را که در داخل بدنه شیر است کنترل میکند.
از مزایای این شیر قابلیت تنظیم فشار و دمای آب تنها با یک دست است. شیرهای توپی با داشتن مکانیسم توپی که همواره در معرض آب قرار میگیرند باعث میشود که قطعات به مرور زمان دچار خوردگی شده و مشکل چکهکردن بیشتری نسبت به سایر شیرآلات بدون واشر داشته باشند.
شیرآلات توپی آشپزخانه
شیرآلات دیسکی سرامیکی از شیرآلات ساختمانی مدرن و لوکس موجود در بازار میباشند که بهصورت تک اهرمی ساخته شدهاند. این اهرم روی یک بدنه استوانهای شکل عریض نصب شده است. در شیرآلات دیسکی اختلاط آب سرد و گرم در داخل یک مخزن که به آن کارتریج تعادل فشار گفته میشود صورت میگیرد.
در انتهای این مخزن دو دیسک سرامیکی قرار دارند که با حرکتدادن آنها به بالا و پایین شدت فشار آب را میتوان کنترل کرد. با چرخش اهرم به سمت چپ و راست میتوان تنظیم دمای آب را کنترل نمود.
شیرآلات دیسکی عملکرد بهتری نسبت به انواع دیگر شیرآلات داشته و از کیفیت بالاتری برخوردار هستند، همچنین احتیاج به تعمیر کمتری دارند. شیرآلات کارتریجی کاملاً شبیه به شیرآلات فشاری میباشند با این تفاوت که شیرآلات کارتریجی از نوع بدون واشر و شیرآلات فشاری از نوع واشر دار هستند. شیرهای سرامیکی دیسکی از دسته شیرهای گرانقیمت محسوب میشوند.
شیرآلات تک اهرمی آشپزخانه
شیرآلات فشاری از نوع شیرهای واشردار بوده و از قدیمیترین نوع شیرآلات ساختمانی محسوب میشوند. این شیرآلات قیمت مناسبتری نسبت به شیرآلات نوع دیگر دارند. در شیرهای فشاری عمل اختلاط آب گرم و سرد با استفاده از دو اهرم انجام میشود و معمولاً باید برای بستن یا باز کردن آن فشار بیشتری نسبت به سایر شیرهای آب وارد کرد.از مزایای این شیرآلات میتوان به عملکرد بهتر و چکهکردن کمتر نسبت به سایر شیرآلات اشاره کرد.
شیرآلات مناسب آشپزخانه
نوع دیگر شیرآلاتی که امروزه کاربردهای زیادی دارند شیرهای لمسی میباشند که به آنها شیرهای الکترونیکی یا چشمی نیز میگویند. این شیرها دارای یک سنسور حرکتی هستند، کافی است دست خود را مقابل سنسور حرکت تکان دهید تا آب با فشار مناسب از شیر خارج شود.
در برخی از شیرهای الکترونیکی با استفاده از وبلاتوری که در آنها تعبیه شده است هوا را به داخل آب انتقال میدهند تا آب بهصورت حباب بیرون بریزد این امر باعث صرفهجویی بیشتری در مصرف آب میشود. البته از این تکنولوژی، در سر دوشهای حمام نیز برای بهینه مصرفکردن آب استفاده میکنند.
اساس کار شیرآلات الکترونیکی بر مبنای ارسال و دریافت نور مادونقرمز است که کاملا الکترونیکی بوده و تنها با تماس حرکت دست، میدان دید سنسورهای مادون قرمز شروع به کار میکنند. از این شیر میتوان در حمام، آشپزخانهها و اماکن عمومی استفاده کرد. با استفاده از این شیرها میتوان بهراحتی از تنظیم فشار آب مناسبی برخوردار شد.
شیرآلات لمسی یا چشمی
شیرهای پدالی یکی دیگر از انواع شیرآلات میباشد که بیشتر در اماکن عمومی مانند مدارس، بیمارستانها، مراکز پزشکی، هتلها، رستورانها، سرویسهای بهداشتی عمومی و... مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از شیرهای پدالی همانند شیرهای لمسی دارای مزایای زیادی هستند. مزایای استفاده از شیرهای پدالی عبارتاند از:
• این شیرها بدون استفاده از نیروی برق و باتری مورداستفاده قرار میگیرند.
• به علت عدم تماس دست با شیر، مانع انتقال بیماریهای واگیردار عفونی و پوستی میشوند.
• به دلیل سرعت در قطع آب در میزان مصرف آب صرفهجویی میشود.
شیرآلات مناسب سرویس بهداشتی
شیر پیسوار یکی دیگر از شیرآلات محسوب میشود. شیر پیسوار شیر سادهای است که قبل از اتصال لولههای آب سردوگرم به شیرهای مخلوط قرار میگیرد هدف از نصب این شیر این است که در صورت خرابی شیرهای مخلوط با بستن آن و قطع جریان آب میتوان بهراحتی به تعویض و تعمیر شیر اصلی پرداخت.
شیرهای پیسوار از جنس برنج یا آبکاری با نیکل کروم و یا از پلاستیک فشرده ساخته میشود. امروزه از شیرهای پیسوار فیلتردار که از جنس استنلس استیل است قبل از شیرهای مخلوط برای جلوگیری کردن از ورود اجسام خارجی به شیرهای مخلوط استفاده میشود. از شیرهای پیسوار برای پر کردن سیفون توالتفرنگی نیز استفاده میشود.
گردآوری: بخش دنیای مد
پاسخ ها