فواید جگر گوساله
جگر گوساله با وجودی که پرکالری و دیرهضم است ولی یکی از مواد غذایی عالی برای درمان کم خونی فقر آهن می باشد. در این مطلب از شما را با خواص جگر گوساله آشنا می کنیم.
مصرف جگر گوساله برای درمان کمبود آهن توصیه می شود. جگر گوساله بر خلاف جگر گوسفند طبع سردی دارد و سنگین است و ضمن پرکالری بودن هضم سختی دارد ولی از نظر ارزش غذایی مشابه جگر گوسفند است. جگر گاو بافت سفت تری نسبت به جگر گوسفند دارد ولی حاوی کلسترول بسیار کمتری است.
از آنجا که مصرف جگر گاو محبوبیت زیادی در بین مردم ندارد ، گوشتی ارزان و در دسترس است.
با توجه به سن ، میزان توصیه شده مصرف جگر گوساله بین 100-250 گرم در هفته است.
جگر خام حاوی آنزیمی به نام تیامیناز است که باعث می شود ویتامین های آ ، ب ، د و ای در بدن جذب نشوند. این آنزیم در اثر حرارت از بین می رود ، از سویی دیگر از آنجا که وظیفه جگر در بدن علاوه بر ذخیره ویتامین ها ، دفع سموم و مواد زائد است اگر به درستی پخته نشود فایده ای برای سیستم ایمنی بدن ندارد و می تواند منشا بیماری باشد.
جگر به روش کبابی ، تفت دادن یا آب پز تهیه می شود ولی در هر دو روش باید به صورت کامل پخته شود و مصرف خام یا نیم پز آن توصیه نمی شود.
ارزش غذایی جگر گوساله
جگر گاو سرشار از پروتئین با کیفیت و کالری کم است در میان گوشت های اندام حیوانات ، جگر دارای بالاترین محتوای پروتئین و بهترین مشخصات اسید آمینه و منبع عالی ویتامین آ و ویتامین ب است. هر 100 گرم جگر گاو حاوی مواد مغذی زیر است:
انرژی | ۱۳۳ کالری |
پروتئین | ۲۰.۳۵ گرم |
آهن | ۴.۷۸ میلی گرم |
ویتامین A | ۱۶۸۱۴ واحد |
ویتامین C | ۱.۱ میلی گرم |
کلسترول | ۲۷۴ میلی گرم |
فواید سلامتی جگر گوساله
جگر گاو سرشار از مواد مغذی ، پروتئین ، ویتامین و مواد معدنی است و برای تقویت سیستم ایمنی بدن ، تقویت بینایی و درمان کم خونی مناسب است.
جگر گوساله سرشار از مواد معدنی ضروری برای بدن از جمله روی ، آهن ، فسفر ، سلنیوم و مس است. روی از سیستم ایمنی بدن حمایت می کند. آهن برای تولید هموگلوبین ضروری است. فسفر برای سلامت مغز ، استخوان دندان ضروری است. سلنیوم نقش اساسی در متابولییسم دارد و مس برای تولید انرژی حیاتی ضروری است.
جگر دارای بالاترین میزان پروتئین دربین تمام گوشت ها است و مصرف به اندازه آن میتوانید به حمایت از سیستم ایمنی بدن ، سیستم عصبی ، رشد و سلامت باروری کمک کند.
جگر گوساله سرشار از ویتامین آ و ویتامین ب و اسید فولیک است و به عنوان یک ماده غذایی خون ساز شناخته می شود.
مصرف به اندازه و متعادل جگر گوساله می تواند منجر به تقویت بینایی ، بهبود سیستم ایمنی و گوش داخلی شود و از بروی عفونت در بدن جلوگیری کند.
به شش های حیواناتی مانند گوسفند و گاو ، جگر سفید گفته می شود.
جگر سفید رطوبت بدن را تامین می کند و برای تب ، شب کوری و اگزمان مفید است.
جگر سفید گوساله سرشار از ویتامین ای و ویتامین دی است و مصرف آن تا حد زیادی از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
عوارض مصرف جگر گوساله
زیاده روی در مصرف جگر مثل مصرف روزانه میتواند باعث بروز اختلال در سیستم ایمنی بدن و افزایش خطر سمیت مس و ویتامین آ شود.
زیاده روی در مصرف جگر گوساله میتوانید باعث جذب بیش از حد ویتامین آ شود که خطر سمیت یا هیپرویتامینوز آ به دنبال خواهد داشت که میتواند منجر به آسیب کبدی ، فشار روی مغز ، مشکلات بینایی ، تغییرات پوستی و درد استخوان شود.
اگر حیوان در فاصله کوتاه قبل از کشتار آنتی بیوتیک مصرف کرده باشد ، جگر گاو میتواند حاوی مقدار زیادی آنتی بیوتیک باشد که برای سلامت انسان خطرناک است میتواند منجر به اختلال در رشد جنین شود به همین دلیل بهتر است مادران باردار از مصرف جگر گوساله اجتناب کنند.
هر 100 گرم جگر گاوی حاوی 274 میلی گرم کلسترول است و برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی و کلسترول خون مناسب نیست و نباید در مصرف آن زیاده روی شود.
- کودکان زیر 1 سال
- افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی
- زنان باردار : احتمال وجود آنتی بیوتیک در جگر گاو باعث شده زنان باردار از مصرف آن منع شوند.
- افراد مبتلا به نقرس : افراد مبتلا به نقرس همانطور که از مصرف گوشت منع شده اند ، از مصرف جگر هم باید اجتناب کنند.
جگر باید به صورت تازه مصرف شود و نگهداری آن در فریزر منجر به از بین رفتن مواد مغذی آن خواهد شد.
جگر برخلاف گوشت در صورت فریز شدن فاسد شده و دیگر به عنوان ماده خوراکی شناخته نمی شود.
بعد از خرید جگر حداکثر تا 48 ساعت میتوانید از آن در یخچال نگهداری کند.
از آنجا که جگر گوساله هضم سنگینی دارد بهترین زمان مصرف آن در وعده صبحانه یا ناهار است و به هیچ عنوان مناسب وعده شام نیست.
گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی
پاسخ ها