بلاکچین فناوری انقلابی که برای اولین بار توسط بیت کوین به دنیا معرفی شد، هرچند پیش از بیت کوین نسخههایی ابتدایی از ایدههای شبیه به بلاکچین ارائه شده بود، اما بیت کوین موفق شد برای اولین بار تمامی تحقیقهای قبلی را یک پارچه کرده و در قالب یک پروتکل کامل و بی نقص ارائه دهد. در این مقاله سعی داریم بلاکچین بیت کوین را از نظر فنی بررسی کرده و آن را با اتریوم مقایسه کنیم. اگر به این بحث علاقهمند هستید تا پایان مقاله همراه ما باشید.
همانطور که گفتیم بیت کوین اولین بلاکچینی بود که بهصورت عملی و کاربردی به دنیا معرفی شد، پس از بیت کوین بلاکچینهای بسیاری پا به عرصه گذاشتند اما اگر ساختار نهایی آنها نگاه کنید ردپای بیت کوین در تمامی بلاکچینها وجود دارد. بلاکچین بیت کوین از اجزای مختلفی از جمله بلاک، هش، نود و مواردی از این قبلیل تشکیل شده است. بلاکها خود نیز به چند اجزا زیرین مانند بلاک هدر، بلاک سایز تقسیم میشوند.
بلاکچین زنجیرهای از بلاکهای پشت سرهم هستند که توسط تعدادی نود یا اعتبارسنج کنترل میشود. بلاکها به ترتیب چیده شده و تا ابد ادامه پیدا میکند. هر بلاک شامل که تولید میشود شامل نانس و هش است. نانس همان عددی است که استخراجکنندگان با استفاده از قدرت کامپیوتری خود به دنبال پیدا کردن آن هستند. زمانی که نانس پیدا شود آن در بلاک ثبت شده و استخراج میشود. هش نیز تابعی رمزنگاری برای تامین نظم و امنیت بلاکچین است. هر بلاکی که تولید میشود شامل هش بلاک قبلی در هدر بلاک و درخت مرکل (شجره نامه بلاک) خواهد بود. وجود دنباله هش تامین کننده نظم بلاکچین است. بنابراین اگر هش یک بلاک تغییر کند تمام بلاکهای بعد از آن با بهم ریختگی دچار خواهند شد.
بلاکچین بیت کوین هر ده دقیقه یک بلاک تولید میکند، حجم هر بلاک بیت کوین ۱ مگابایت تایین شده اما همین حجم کوچک میتواند بیش از ۲۰۰۰ تراکنش را در خود جایدهد. همچنین پس از تولید بلاک باید ۶ بلاک جدید از آن گذر کند تا تراکنشهای آن بلاک تایید نهایی شده و دیگر قابل تقییر نباشد.
بلاکچین بیت کوین که اولین بلاک آن توسط خود ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۹ استخراج شد، هماکنون چیزی در حدود ۱۲ هزار اعتبارسنج دارد. اعتبارسنجها افرادی هستند که وظیفه تامین امنیت شبکه و تایید تراکنشها را بر عهده دارند. هرچه تعداد اعتبارسنجهای یک شبکه بیشتر باشد، توزیع داده غیرمتمرکزتر انجام خواهد شد. همچنین احتمال دستکاری نیز به شدت پایین خواهد آمد زیرا دادههای بلاکچین برای تمامی ۱۲ هزار اعتبارسنج باید یکسان بوده و یکسان بماند.
بسیاری از تاره واردان این دو موضوع را باهم اشتباه میگیرند. بیت کوین بر پایه بلاکچین است اما بیت کوین و بلاکچین یک چیز نیستند! بهطور کلی بلاکچین زیرساخت تمامی ارزهای دیجیتال است. بیت کوین نیز برپایه بلاکچین ساخته شده است. اما از آنجایی که بیت کوین بلاکچین اختصاصی خودش را دارد و به جز این رمز ارز هیچ توکن دیگری در این بلاکچین ساخته نشده است. همواره مفهوم بلاکچین با بیت کوین به اشتباه ادقام میشود.
بلاکچین مانند دفترکلی است که اطلاعات تراکنشها، توکنها و هر دادهای که در شبکه وجود داشته باشد را ثبت و ذخیره میکند. ارز دیجیتال، توکن و کوین همگی جزئی از بلاکچین هستند.
بیت کوین بلاکچین نسل اول و اتریوم بلاکچین نسل دوم شناخته میشود. از نظر ساختاری این دو بلاکچین تفاوتها و شباهاتی نیز یکدیگر دارند که به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
شبکههای اتریوم و بیت کوین از نظر ساختار و سازوکار اجماع و همچنین تعداد اعتبارسنجها با هم شباهاتی دارند. شباهتهای بیت کوین و اتریوم در جدول زیر آمده است.
در کنار نقاط اشتراکی که بیان کردیم، تفاوتهای بسیاری نیز در اهداف، فناوری و کابردهای این دو شبکه نیز وجود دارد. توجه شما را به جدول زیر جلب میکنم.
تفاوتهای بیت کوین اتریوم |
بیت کوین با هدف ایجاد سیستم پولی نوین پا به عرصه گذاشت، اما اتریوم خود را یک کامپیوتر جهانی برای ساخت اکوسیستم غیرمتمرکز معرفی کرده است. |
سازنده بیت کوین شخصی ناشناس است، اما هویت تیم سازنده اتریوم کاملا در دسترس است. |
اتریوم بلاکچینی قابل برنامه ریزی است. |
عرضه بیت کوین محدودیت دارد اما اتریوم بهصورت تورمی اما کنترل شده تولید میشود. |
میتوان گفت اتریوم و بیت کوین هر دو به اهداف خود دست پیدا کردهاند. هرچند که همچنان چالشهایی سر راه این دو شبکه وجود دارد. بیت کوین با هدف تبدیل شدن به پول جهانی یا شبکه بانک مردمی به وجود آمد. پس چیزی در حدود ۱۲ سال، بیت کوین روز بهعنوان روشی پرداختی بیشتر به هدف خود نزدیک میشود، همچنین این شبکه موفق شده است که سالمت خود را این سالهای پر نوسان حفظ کند. با برنامهها و به روز رسانیهایی که بیت کوین تا کنون انجام داده و یا در آینده انجام خواهد داد مانند زیر ساخت Lightening، این شبکه بیشتر و بیشتر پتانسیل تبدیل شدن به سیستم پولی جهانی و بهترین شبکه پرداخت را در خود به وجود آورده است.
اتریوم با هدف ایجاد یک زیرساخت کامپیوتری برای ساخت نرم افزارهای غیرمتمرکز، قرارداد هوشمند و بهطور کلی ایجاد اکوسیستمهای نوین پابه عرصه گذاشت. اگر نگاهی به اکوسیستم کنونی اتریوم بیاندازید، خواهید دید که این شبکه نیز تا حد بالایی به هدف خود رسیده است. اتریوم نیز تاکنون مسیر توسعه پر چالشی را طی کرده و برنامههای آینده آن نیز همواره پر است از نوآوریها. این شبکه در این سالها دائما در حال تغییر بوده تا بتواند بهتر از قبل پاسخگو نیاز کاربران شبکه باشد.
موضوعاتی که در این مقاله ارائه شد، از مهمترین مباحثی است که افراد تازهوارد به دنیای رمز ارز را با چالش رو به رو میکند. در این مقاله تلاش کردیم کمی فنیتر در مورد بیت کوین و اتریوم صحبت کنیم. داشتن دانش فنی در مورد فناوری بلاکچین میتواند برای تحلیل پروژهها بسیار کمک کننده باشد. تحلیلگری که از چالشها آگاه باشد میتواند بفهمد که کدام پروژه برای حل کردن مشکلاتی واقعی ساخته شده و کدام پروژه تنها هدف فروش توکنهای بی ارزش را در سر دارد.
منبع پست: بلاکچین بیت کوین چیست؟ + تفاوت بلاکچین بیت کوین و اتریوم
پاسخ ها