موزه پارس شیراز در داخل باغ نظر
موزه پارس بنایی نسبتاً کوچک و در عین حال باشکوه است که در اواخر قرن هجدهم زمانی که کریم خان زند در شیراز، پایتخت او قدرت داشت، در داخل باغ نظر ساخته شد. بخشی از یک پروژه سلطنتی است که در آن چندین ساختمان برای اداره دربار زند و استفاده عمومی مردم شیراز ساخته شده است. از دیگر بناهای این پروژه می توان به ارگ کریمخانی (ارگ کریمخان)، مسجد وکیل، بازار وکیل، حمام وکیل و...اشاره کرد.
این موزه کوشکی است که در داخل باغ نظر قرار دارد که به دوره صفویه باز می گردد. هنگام سفر در ایران و بازدید از آثار تاریخی شیراز، می توانید این مکان را نسبتاً روبروی ارگ کریمخان در گوشه ای از میدان شهرداری پیدا کنید. این باغ در گذشته بزرگتر از آنچه امروز است بود، اما به اندازه کافی بزرگ است که بتواند ساختمان این موزه را در خود جای دهد. این غرفه بنای کلاه فرنگی (کلاه خارجی) نام داشت که به بناهای مشابهی که پس از نفوذ هنرهای اروپایی در ایران ساخته شده است نسبت داده می شود. خود ساختمان از بیرون به شکل هشت ضلعی است. نمای بیرونی موزه پارس با کاشیهای زیبای تزئین شده با نقشهای گل و طرح درخت زندگی تزئین شده است که در آن پرندگان و گلهای زیادی با هماهنگی ظریفی به تصویر کشیده شدهاند. طراحی چند وجهی این سازه آن را شبیه ساختمان های تدفین کرده است.
از سال 1934 تصمیم گرفته شد که از آن به عنوان موزه استفاده شود. از این رو اقلام بسیار نفیسی در داخل ویترین های موزه پارس به نمایش گذاشته شده است. دیوارهای داخلی به زیبایی با نقاشیهای دیواری سبک زند و ترکیبهای رنگی خاص آن دوره، قرمز تیره و طلایی تزیین شده است. فضای داخلی موزه شبیه پلانی صلیبی است که در آن ویترین ها چیده شده اند. بر روی دیوارها نیز اقلام کوچکی وجود دارد که چشمان هنرشناس را به سوی خود دعوت می کند.
کریم خان در این ساختمان از مقامات، مقامات و دیگر افراد برجسته پذیرایی کرد. در واقع، سالن کوچکی برای جلسات خاص بود.
برخی از نقاشی های آبرنگ جذاب سورتگر شیرازی، هنرمند سرشناس دوره زند، در اینجا به نمایش گذاشته شده است. در قرآن های قدیم، طلسم ها و... سبک های خوشنویسی زیبایی با ارزش هنری بالا وجود دارد. همچنین تعدادی زره و سلاح سرد بسیار جالب (خنجر و شمشیر) به نمایش گذاشته شده است.
محل دفن کریم خان زند نیز در همین غرفه است. سنگ قبر او در داخل نیز دیده می شود.
پاسخ ها