آزمایشی که تنها قرار بود حس نزدیکی بین دو فرد غریبه ایجاد کند، در کمال شگفتی، باعث شد چندین زوج در انتهای پرسیدن سوالها، تصمیم بگیرند با هم ازدواج کنند!
شاید درباره مجموعه سوالهایی که دو نفر را عاشق میکنند، شنیده باشید! پیشزمینه این سوالات معروف، یک آزمایش است که از پژوهشی روانشناختی درباره نحوه شکلگیری صمیمیت، به محبوبیت فوقالعاده رسید.
تأثیر این مجموعه سوالات به حدی است که اکنون افراد زیادی (طبیعتاً در آمریکا!)، آنها را به قرارهای عاشقانه خود میبرند یا مشاوران ازدواج، به زوجهایی که در پی برقراری مجدد ارتباط عاطفی هستند، توصیه میکنند این سوالات را از یکدیگر بپرسند.
این ۳۶ پرسش چگونه چنین تأثیری میگذارند؟ علم چگونه آن را پشتیبانی میکند؟
دو روانشناس به نامهای آرتور ارون و ایلین ارون، در دهه ۱۹۹۰ میلادی، مجموعه سوالات معروف به «۳۶ پرسش برای عاشق شدن» را طراحی کردند. هدف آنها و دیگر روانشناسان همکار در پروژه، بررسی این بود که آیا افراد غریبه میتوانند تنها با پرسیدن یک سری پرسش به شدت شخصی، با یکدیگر ارتباط عمیق و صمیمی برقرار کنند؟
یک نویسنده در نشریه نیویورک تایمز، این آزمایش را با یکی از نزدیکانش انجام داد و خیلی سریع، تصمیم به ازدواج با او گرفت! انتشار شرح این اتفاق باعث محبوبیت فوقالعاده آزمایش ارونها شد.
حالا این ۳۶ پرسش چه هستند؟ در ادامه، آنها را با شما به اشتراک میگذاریم.
۱- اگر بتوانی هر کسی را در دنیا به شام دعوت کنی، چه کسی را مهمان میکنی؟
۲- دوست داری معروف شوی؟ دوست داری به چه چیزی معروف شوی؟
۳- پیش از تماس گرفتن با کسی، آیا با خودت تمرین میکنی که چه میخواهی بگویی؟ چرا؟
۴- یک روز عالی برای تو چه شکلی است؟
۵- آخرین باری که برای خودت آواز خواندی، چه زمانی بود؟ برای کس دیگر چطور؟
۶- اگر میتوانستی ۹۰ سال عمر کنی و ذهن یا جسمت از ۳۰ سالگی به بعد تغییر نکند، دوست داشتی کدام را نگه داری؟ (ذهن یا جسم؟)
۷- تصور میکنی چطور میمیری؟
۸- سه ویژگی مشترک من و خودت را نام ببر.
۹- در زندگیات بیشتر از همه قدردان چه چیزی هستی؟
۱۰- اگر میتوانستی چیزی را در نحوه تربیت خود تغییر دهی، آن چه بود؟
۱۱- داستان زندگیات را با حداکثر جزئیات ممکن، در چهار دقیقه برایم تعریف کن.
۱۲- اگر میتوانستی فردا صبح با یک ویژگی یا توانایی انتخابی خودت از خواب بیدار شوی، آن چه بود؟
۱- اگر گوی جادویی میتوانست حقیقت را درباره تو، زندگیات، آیندهات یا هر چیز دیگر بگوید، میخواستی چه چیزی بدانی؟
۲- آیا کاری هست که به مدت طولانی، دوست داشته باشی انجام دهی؟ چرا آن را انجام ندادی؟
۳- بزرگترین دستاورد زندگیات چیست؟
۴- باارزشترین چیز در دوستی برای تو چیست؟
۵- عزیزترین خاطره زندگیات چیست؟
۶- بدترین خاطرهات چیست؟
۷- اگر بدانی که ظرف یک سال خواهی مرد، آیا چیزی را در سبک زندگیات تغییر میدهی؟ چرا؟
۸- دوستی برایت چه معنایی دارد؟
۹- نقش عشق و محبت در زندگی تو چیست؟
۱۰- پنج ویژگی مرا نام ببر که به نظرت مثبت هستند.
۱۱- خانوادهات چقدر گرم و صمیمی هستند؟ آیا تصور میکنی کودکی شادتری نسبت به اکثر مردم داشتهای؟
۱۲- رابطهات با مادرت چطور است؟
۱- سه جمله با «ما» بساز که واقعیت داشته باشند و سپس، من این کار را میکنم. برای مثال: «هر دوی ما در این اتاق، احساس میکنیم که…»
۲- این جمله را کامل کن: «کاش کسی را داشتم که بتوانم با او از … بگویم.»
۳- اگر میتوانستی دوست صمیمی من شوی، به نظرت باید چه مسئله مهمی را با من در میان میگذاشتی؟
۴- از چه چیز من خوشت میآید؟ کاملاً روراست باش و حرفهایی بزن که معمولاً به کسی که تازه با او آشنا شدهای، نمیگویی.
۵- یک خاطره شرمآور از زندگیات تعریف کن.
۶- آخرین بار، چه زمانی جلوی کسی گریه کردی؟ آیا در تنهایی گریه کردی؟
۷- از چه چیزی در من خوشت آمده است؟
۸- آیا چیزی هست که به نظرت آنقدر جدی باشد که نباید با آن شوخی کرد؟ آن چیست؟
۹- اگر همین امروز عصر قرار بود بمیری و فرصت صحبت با هیچ کس را نداشتی، حسرت گفتن چه چیزی به یک نفر، به دلت میماند؟ چرا هنوز به او نگفتهای؟
۱۰- تصور کن خانهات با همه چیزهایی که در آن است، آتش بگیرند. بعد از نجات عزیزان و حیوانات خانگیات، فرصت پیدا میکنی تا خیلی سریع، یک بار دیگر هم وارد خانه شوی و یک چیز را برداری. آن چه چیزی است؟ چرا؟
۱۱- مرگ کدام یک از اعضای خانوادهات برای تو سختتر است؟ چرا؟
۱۲- از یک مشکل شخصی بگو تا من در حل آن، راهنماییات کنم. (به او بگویید که از انتخاب این مشکل، چه احساسی پیدا کردید.)
این ۳۶ سوال، تا به حال، واقعاً باعث شدهاند تا چندین زوج عاشق هم شوند. اما همه هم با استفاده آنها، چنین نتیجهای نگرفتند.
جالب آن است که یکی از زوجها در آزمایش اصلی آرتور و ایلین ارون، عاشق هم شدند و کل تیم برگزارکننده تحقیق، ۶ ماه بعد در مراسم ازدواج آنها شرکت کردند. بعضی از خبرنگارهایی که از سال ۱۹۹۷ به این آزمایش پرداختند نیز، کسانی را میشناسند که از طریق پرسیدن ۳۶ سوال، عاشق هم شدند.
اما اگر بخواهیم خیلی دقیق در این باره صحبت کنیم، حقیقتاً، آمار دقیقی از میزان نتیجهگیری پرسشها وجود ندارد. پس ما تنها میتوانیم از نظر کسانی مطلع شویم که آزمایش را انجام داده و نظرشان را ثبت کردهاند. در ادامه، نظر چند نفر از آنها را مرور میکنیم:
جولیانا یانگ در Zappos گفته است:
«ما با هم قرار نگذاشتیم… فکر میکنم خود سوالها، مانع ما شدند. این سوالها باعث شدند تا ارتباط ما، خیلی جدیتر از چیزی که بود، به نظر بیاید. چیزی که قرار بود برایمان تازه و تنها آزمایشی باشد، کاری کرد که احساس کنیم باید هر چه زودتر کاری در مورد آن انجام دهیم! باعث شد به جای آنکه زمان بگذاریم تا بفهمیم چرا اینقدر برای هم مناسب هستیم، حس کنیم که نیاز است تا سریعاً، عنوانی برای رابطهمان مشخص کنیم.»
یک کاربر ردیت گفته است:
«قبل از دیدن هم، او گفته بود که احتمالاً، اشتراکات زیادی با هم نداریم اما به هر حال، سر قرار میآیم. بعد از اینکه همدیگر را دیدیم، نظرش ۱۸۰ درجه تغییر کرد! حالا او میگفت که ظاهراً زیادی با هم اشتراکات داریم. به نظر من، این تمرین طوری طراحی شده که تجربه لذتبخشی به آدم بدهد. هر دو مرتبهای که از این سوالها استفاده کردم، تبدیل به بهترین قرارهای من شدند.»
لیو کای یینگ در مقاله وبسایت Zula گفته است:
«در پایان شب، احساس میکردم این مرد را طوری میشناسم که بهترین دوست خود را نمیشناسم… هر چند که آن شب، دیوانهوار عاشقش نشدم اما دوست داشتم او را بیشتر بشناسم. آیا باز هم، یکدیگر را خواهیم دید؟ هنوز نمیدانم.»
کارینا هسیه، نویسنده وبسایت Cosmopolitan گفته است:
«از ساختار سوالها خوشم آمد اما آخر سر، همه چیز به هم ریخت. نمیتوانستم این حقیقت را تغییر دهم که ما با هم فرق داشتیم. از صحبت با آن فرد لذت بردم. داشتن متن آماده هم باعث میشد که احساس راحتتری نسبت به وقتی داشته باشم که آدم مجبور است در قرارها، به زور، یک جور دلچسب و اغواگرانهای رفتار کند. در عین حال، از این خوشم نیامد که هیچ اغواگری در کار نباشد! پرسیدن سوالها خیلی جالب بود اما همچنان، نشان میداد که از نظر فیزیکی، جذابیتی بین ما وجود ندارد. بدتر از همه، وقتی بود که آن مرد گفت دلش نمیخواهد دیگر این سوالها را با کسی امتحان کند.»
آلیشیا ام کان در واشینگتن پست گفته است:
«مکاشفه خاصی رخ نداد. اما احساسات هر دوی ما، درگیر سوالات شد. صمیمت را عمیقاً حس میکردم. سوالها این احساس را به ما میدانند که گویی قرار است با هم بمانیم. اما ارتباطمان به زور، به سه ماه کشید.»
ملانیا برلیت در نشریه Salon گفته است:
«به هیچ وجه نمیتوان حدس زد که صمیمیت و هیجانی که این سوالها ایجاد میکنند، تا چه زمان دوام میآورد. اما از یک چیز مطمئنم؛ اینکه من شاهزاده رویاهایم را پیدا کردم.»
مگان شاپیرو در وبسایت The Odyssey گفته است:
«مشخص شد که ما جواب طرف مقابلمان را از پیش میدانیم، حتی جواب سختترین سوالهای این آزمایش. جواب آن دسته پرسشهایی که نمیدانستیم، تبدیل به بحث میشد و همدیگر را زیر سوال میبردیم که چرا دروغ میگویی! آخر سر هم به خاطر آن همه مشاجرهای که کردیم، با بد اخلاقی به رختخواب رفتیم.»
یک کاربر دیگر در ردیت نوشته است:
«سال پیش این سوالها را در قرار دوم با پسری، مطرح کردم. در حال حاضر، با هم زندگی میکنیم.»
همانطور که گفتیم، «۳۶ سوال برای عاشق شدن» توسط یک زوج روانشناس طراحی شدند که سالهای زیادی از زندگی خود را صرف تحقیق و پژوهش روی نحوه شکلگیری مفاهیمی همچون جذابیت، صمیمیت و عشق رمانتیک کرده بودند.
تیم تحقیقاتی آنها در سال ۱۹۹۷ میلادی، مقالهای در ژورنالPersonality and Social Psychology Bulletin منتشر کردند و شرح آزمایشهای متعدد را دادند که در آنها، از چند غریبه یا همکلاسی خواسته بودند که این ۳۶ سوال را از یکدیگر بپرسند.
در پایان آزمایش، از شرکتکنندگان خواسته میشد که چهار دقیقه مداوم، به چشمان طرف مقابل خیره شوند.
ایرونها و سایر پژوهشگران آزمایش در بخشی از مقاله نوشتهاند: «یکی از الگوهای کلیدی که با برقراری رابطه نزدیک در ارتباط است، خود افشاگریهای پی در پی، افزایشی و متقابل است. روشی که ما توسعه دادیم، بر ایجاد ساختاری استوار است که امکان چنین خودافشاگریهایی را بین غریبهها به وجود میآورد.»
پرسشها به گونهای طراحی شدهاند که به طرفین کمک میکنند تا به صورت تدریجی، مسائل بیشتری را درباره خودشان افشا کنند؛ متوجه شباهتهای خود با طرف مقابل بشوند و چیزهایی را که در آن شخص میپسندند، با صدای بلند بیان کنند.
ترکیب این خودافشاگریها، کشف شباهتها و پذیرا بودن برای شناخت یکدیگر، سه عاملی هستند که به شکلگرفتن احساس نزدیکی و صمیمیت سرعت میبخشند. الین ارون در این باره میگوید که ۳۶ سوال با هدف عاشقکردن طرف مقابل در یک ارتباط، طراحی نشدند؛ بلکه هدف آنها، ایجاد نزدیکی بین افراد بوده است.
از سوالهای آزمایش ارونها، در پژوهشهای روانشناختی متعدد، با اهدافی مانند کمک به زوجها برای نزدیکشدن به یکدیگر تا کاهش تعصبهای نژادی، استفاده میشود.
پرسشهای آزمایش آرتور و ایلین ارون، در اصل، با هدف کمک به دو غریبه برای ایجاد حس صمیمیت و نزدیکی طراحی شدند. ممکن است این دو فرد واقعاً عاشق هم شوند اما به طور کلی، این مطالعه نشان داده که در ایجاد حس صمیمیت، تأثیرگذار است.
محققان پژوهش «۳۶ پرسش برای عاشق شدن» تأکید کردهاند که فرایند این تجربه قرار است حس نزدیکی را به طور موقت شکل دهد؛ نه اینکه به رابطهای در حال پیشرفت و واقعی منجر شود. آنها در نتیجهگیری مقاله گفتهاند:
«آیا ما قصد داریم نزدیکی حقیقی ایجاد کنیم؟ بله و نه! ما تصور میکنیم که حس نزدیکی ایجاد شده در این مطالعات، از جهات مهم زیادی، به صمیمیتی شباهت دارد که در روابط واقعی هم در طول زمان ایجاد میشود. از سوی دیگر، احتمال کمی وجود دارد که این فرایند، به شکلگیری وفاداری، وابستگی، تعهد یا هر جنبه دیگری از رابطه منجر شود که نیاز به گذر زمان دارد.»
۳۶ سوال در اصل، با هدف کمک به افراد برای افشا کردن تدریجی خود و کشف شباهتها با طرف مقابل، طراحی شدند تا غریبهها بتوانند خیلی زود با یکدیگر صمیمی شوند. با این حال، انتشار مقاله نویسنده نیویورک تایمز که با پرسیدن سوالها عاشق طرف مقابل خود شده بود، باعث شد محبوبیت فوقالعاده آن شد. این سوالها، حالا در مطالعات روانشناختی متعددی، با هدف کمک به زوجها برای نزدیکشدن به یکدیگر تا کاهش تعصبهای نژادی استفاده میشوند.
پرسشهای این آزمایش طوری طراحی شدهاند که به افراد کمک میکنند تا به صورت تدریجی، مسائل بیشتری را درباره خودشان افشا کنند. ترکیب خودافشاگری، کشف شباهت با طرف مقابل و پذیرا بودن برای شناخت یکدیگر، منجر به احساس نزدیکی و صمیمیت میشود. پژوهشگران این تحقیق گفتهاند که این ۳۶ سوال با هدف عاشقکردن طرف مقابل، طراحی نشدند؛ بلکه هدف آنها، ایجاد نزدیکی بین افراد غریبه بوده است.
پژوهشگرانی که این ۳۶ پرسش را طراحی کردند، در انتهای فرایند از شرکتکنندهها خواستند تا چهار دقیقه بدون هیچ کار دیگر، به چشمان یکدیگر خیره شوند.
از زمان طرح «۳۶ پرسش برای عاشق شدن»، این مجموعه سوالات محبوب، مورد استفاده زیادی قرار گرفتهاند. گاهی موفق بودهاند و گاهی نه. آیا شما تا به حال از این مجموعه سوالات استفاده کردهاید؟ به نظر شما میتوان با پرسیدن همین چند پرسش، به شناخت کافی از طرف مقابل رسید و تصمیم به تشکیل زندگی با او داد؟ لطفاً نظرات خود درباره این آزمایش و پیشنهاداتتان برای عاشق شدن در قرار عاشقانه را با ما و دیگر خوانندگان «چطور» در میان بگذارید.
منبع: mindbodygreen
پاسخ ها