در دنیای فیلم و سینما، نام ژاله صامتی برای همه ما آشناست. شاید بیشتر از نود درصد ما، ژاله صامتی را بهخاطر بازی محشرش در فیلم سینمایی «تگزاس» یا هنر تحسینبرانگیزش در سریال «زیرخاکی» به یاد آوریم. اما باید گفت که کارنامه این بازیگر درجه یک کشورمان، بسیار پربارتر از این حرفها است. ژاله صامتی را خیلی از ما میشناسیم، اما واقعاً چند نفر از ما میدانیم که زندگی حرفهای ایشان چطور آغاز شده است؟
اگر عاشق ژاله صامتی هستند و با تماشا حضورش در «جوکر» عاشقش شدهاید، این مطلب از چطور برای شما است.
امروز قصد داریم تا نگاهی به زندگی ژاله صامتی داشته باشیم. اندکی با خانوادهاش آشنا میشویم و مسیر حرفهای و کاریاش را با هم مرور کنیم. در نهایت نیز، نگاهی به بهترین کارهایی که تا به امروز در آنها به ایفای نقش پرداخته، نگاهی خواهیم داشت. با ما همراه شوید.
بیوگرافی کامل ژاله صامتی
پیش از پرداختن به بهترین آثار ژاله صامتی نگاهی به آخرین اثر او داشته باشیم: قهوه پدری. سریال «قهوه پدری» داستان خانوادهای را بازگو میکند که به قصد تبدیل شدن به تجار قهوه وارد این کسبوکار شدند، اما به بحران خوردند. این مجموعه کمدی را باید در ادامه آثار قبلی مهران مدیری مانند «هیولا» و «دراکولا» دانست، مجموعههایی که به مسئله فساد اقتصادی و نقد اجتماعی میپردازند. ژاله صامتی در این سریال در نقش مادر خانوادهای عجیب ظاهر میشود.
در این بخش میخواهیم محبوبترین و معروفترین آثار ژاله صامتی را در کنار هم مرور کنیم. هرچند که کارنامه هنری او بسیار پربارتر از این حرفهاست. بد نیست که ابتدا با سریالهای تلویزیون او شروع کنیم:
این سریال، اولین تجربه حضور ژاله صامتی در تلویزیون است. این اثر در زمان خودش بسیار محبوب بود و بینندههای زیادی هم داشت. همین موضوع باعث شد که ژاله صامتی بهاندازه زیادی شناخته شود.
از دیگر آثار معروف ژاله صامتی در دهه هفتاد، باید آژانس دوستی را نیز نام برد. در این سریال، در هر قسمت شاهد ماجرایی تازه از رانندگان این آژانس و مسافران آنها هستیم.
ژاله صامتی تجربه بازی در فیلمهای مذهبی و مناسبتی را نیز دارد. این سریال در ماه رمضان سال ۸۱ پخش شد. در آن داستان خانوادهای را شاهد هستیم که اختلافهای بسیاری با یکدیگر دارند. پدر خانواده یعنی بهزاد فراهانی، قصد دارد تا با پول ارثیهای که بهتازگی به دست آورده، تمام اعضای این خانواده را دوباره دور هم جمع کند.
این سریال را میتوان بازگشت ژاله صامتی به دنیای تلویزیون بعد از سالها غیبت در این فضا دانست. در این سریال، ژاله صامتی نقش عالیه را بازی میکند. ماجرا درباره دختر دانشجویی است که با سازمان مجاهدین خلق آشنا میشود. درست در میان آشوب انقلاب، از رازی بزرگ در زندگیاش پرده برداشته میشود.
شاید بتوان گفت که مهمترین و محبوبترین سریالی که ژاله صامتی تا به امروز بازی کرده، همین سریال زیرخاکی باشد. او بهواسطه بازی در این سریال، موفق شد جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کند. در ادامه نگاهی میاندازیم به بهترین آثار سینمایی ژاله صامتی:
از جمله محبوبترین آثار ژاله صامتی در دنیای سینما، میتوان به همین فیلم اشاره کرد. در این فیلم، شاهد حضور ژاله صامتی در نقش ناهید هستیم، یعنی همسر بازیگر اول مرد. داستان این فیلم، ماجرای حبیب را تعریف میکند که بعد از چند سال به ایران برگشته و سراغ دوست صمیمیاش رفته است.
ژاله صامتی بهلطف بازی در این فیلم، توانست نامزد بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم حافظ شود. داستان این فیلم، ماجرای مردی را روایت میکند که کارش قاچاق ویدئو در بحبوحه جنگ ایران و عراق است. او در همین حین متوجه میشود که تومور دارد و برای اینکه لطفی به خانوادهاش کرده باشد، تصمیم میگیرد به جنگ برود.
نقش اول زن را در این فیلم، ژاله صامتی بر عهده دارد. او در فیلم، مهری نام دارد و بدون اینکه خودش بخواهد، درگیر یک معمای نامعلوم میشود. بهاجبار باید به دنبال راهحلی برای آن باشد. ژاله صامتی با بازی در این فیلم، نامزد دریافت بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم حافظ شد. علاوه بر این، توانست جایزه بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند.
امین حیایی در این فیلم نقش رضا را بازی میکند و بعد از چندین سال از ژاپن برگشته است. او زمانی که در ژاپن کار میکرد پول زیادی برای خانوادهاش فرستاده بود، اما اکنون خبری از پول نیست. اما این تنها رازی نیست که در این میان وجود دارد. ژاله صامتی توانست با بازی در این فیلم، موفق به دریافت جایزه بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم حافظ شود.
در این فیلم نیز ژاله صامتی در نقش اول حضور دارد و هنر بازیگری خود را به بهترین شکل به رخ بینندهها کشیده است. در این فیلم، داستان زنی را شاهد هستیم که دختر درست در شب اول هجدهسالگی به قتل رسیده است. مادر اکنون به دنبال قصاص است اما با تبعیضهای قانونی علیه زن روبهرو میشود و باید با آنها دستوپنجه نرم کند.
داستان این فیلم درباره روابط خانوادگی یک خانواده است که در دوره دهه ۴۰ و ۷۰ شمسی روایت میشود. این خانواده به دلیل باورهای غلطی که دارند، دچار بحران میشوند. ژاله صامتی در این فیلم نیز بازی درخشانی دارد.
در آخر، بد نیست که به یکی از تازهترین کارهای ژاله صامتی نیز اشاره کنیم. بازی او در تگزاس ۲ و ۳ در نقش سوری، مادر ساسان (با بازی سام درخشانی) یکی از بهترین کارهای کمدی اوست که میتوانید تماشا کنید. پیشبینی میشود که قسمتهای چهارم و پنجم تگزاس نیز ساخته شوند، اما باید دید که آیا ژاله صامتی در آنها نیز به ایفای نقش خواهد پرداخت یا خیر.
قبل از اینکه بخواهیم وارد دنیای سینما شویم و نگاهی به مسیر شغلی و حرفهای ژاله صامتی داشته باشیم، بد نیست که ابتدا گریزی به زندگی شخصی او بزنیم.
ژاله صامتی در ۱۴ فروردین سال ۱۳۵۱ متولد شده است، به عبارت دیگر، اکنون حدود ۵۲ سال دارد. اما بیایید قبول کنیم، اصلاً به ایشان میآید؟ قطعاً خیر. محل تولد ژاله صامتی، شهر ازنا در شهرستان الیگودرز استان لرستان است. والدین ایشان نیز اصالتاً اهل همین شهر هستند. با این اوصاف، لرهای عزیز میتوانند باافتخار اعلام کنند که همشهری این بانوی پراستعداد هستند.
آنطور که در رسانههای مختلف ذکر شده است، خانم صامتی از کودکی عاشق بازیگری بودهاند. مصاحبهای از ایشان وجود دارد که در آن اینطور میگویند که از ۳ سالگی هر که از ایشان میپرسیده که میخواهند در بزرگسالی چهکاره شوند، ایشان جواب میدادهاند که: بازیگر! ایشان همچنین در ادامه گفتهاند که عشق به بازیگری همچنان در ایشان زنده است و البته که بهخوبی میتوان به این ادعا پی برد.
ماجرای ازدواج ژاله صامتی به سال ۱۳۷۷ باز میگردد. ایشان با «ایرج سنجری» ازدواج کردهاند و حاصل این ازدواج، دو دختر به نامهای «یاس» و «نیاز» است. آنطور که خانم صامتی خودشان تعریف کردهاند، ازدواجشان بسیار ساده و خودمانی بوده است، در این حد که حتی برای شب عروسی، آرایشگاه هم نرفتهاند.
باید گفت که ایرج سنجری نیز با دنیای سینما و تئاتر غریبه نیست. ایرج سنجری متولد سال ۱۳۳۹ است و فرزند یکی از قدیمیترین کارگردانهای ایرانی به نام علیاصغر سنجری است.
ایرج سنجری خود بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر است. همچنین مدیر دوبلاژ نیز هست و در این حوزه نیز دستی بر آتش دارد. او فارغالتحصیل رشته کارگردانی در کانادا است و فرزندانشان از ازدواج اول، در همین کشور سکونت دارند.
جالب است بدانید که ایرج سنجری و ژاله صامتی در چند پروژه مختلف، بارها با یکدیگر همبازی شدهاند. از جمله این کارها میتوان به سریال «زیرخاکی»، نمایش «برف سرخ» و تئاتر «یادم تو را فراموش» اشاره کرد. در فیلم «در وجه عامل» نیز این دو عزیز در نقش مقابل هم بازی کردند و در فیلم نیز زن و شوهر بودند.
ازآنجاییکه ژاله صامتی از همان ابتدا در رشته تئاتر مشغول به تحصیل شده بود، درست به همین دلیل هم خیلی زود وارد دنیای بازیگری شد. میتوان اینطور گفت که ورود ایشان به دنیای بازیگری، با تئاترهای دانشجویی دوره تحصیل رقم خورده است.
اولین تجربه حضور ایشان روی صحنه، سال ۱۳۶۸ است. یعنی زمانی که در تئاتری به اسم «کاکا سیاه» بازی کرد. این نمایش در زمان خودش کار موفقی بود و توانست در تئاتر شهر روی صحنه برود.
دومین مرتبه از حضور ژاله صامتی روی صحنه، مصادف شد با بازی در فیلم «دت یعنی دختر». این فیلم در سال ۱۳۷۲ ساخته و پخش شده است و حضور ژاله صامتی نیز در آن بسیار کوتاه بوده است.
همین حضور کوتاه آنقدر تأثیرگذار و هنرمندانه بوده است که درست یک سال بعد از آن، یعنی در سال ۱۳۷۳، نقش اول فیلم «دشت ارغوانی» نصیب ایشان شده است. چنین شروع قدرتمندی بدون شک نشان از تواناییهای یک بازیگر دارد.
ژاله صامتی علاوه بر حضور در سینما، در تلویزیون نیز حضوری فعال داشته و در سریالهای بسیاری بازی کرده است.
اولین سریال تلویزیونی او، سال ۱۳۷۵ پخش شده است و «یحیی و گلابتون» نام داشته است. بعد از آن نیز در سریالهای دیگری مانند «سرزمین ملائک»، «کتیبه»، «فردا دیر است»، «مجتمع مسکونی فرخ و فرج» بازی کرده است. از معروفترین آثار تلویزیونی او در دهه هفتاد، باید به سریال «آژانس دوستی» هم اشاره کرد.
در سالهای اخیر، ژاله صامتی بیشتر از هر زمان دیگری محبوب شده است. حضور او در دنیا سینما و شبکه نمایش خانگی از هر زمان دیگری پررنگتر است و هر روز به مجموعه افتخارات ایشان افزوده میشود.
یکی از دلایل محبوبیت ژاله صامتی را میتوان حساسیت ایشان در انتخاب نقشها دانست. ژاله صامتی در مصاحبههایش بارها به این نکته اشاره کرده است که معیارش در انتخاب نقش، این است که مخاطب تا چه اندازه میتواند با او همراه شود.
او همیشه ترجیح میدهد در نقشی بازی کند که بیشتر از همه برای مخاطبانش دوستداشتنی باشد. بدون شک با چنین معیارهایی، بدیهی است که محبوبیت ایشان نیز روزبهروز بیشتر میشود.
از جمله معروفترین فیلمهای سینمایی ژاله صامتی که در سالهای اخیر در آنها حضور داشته، باید به «تگزاس ۲ و ۳» اشاره کنیم. این فیلمها به ترتیب در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۴۰۲ اکران شدهاند.
فیلم «سرهنگ ثریا» که در سال ۱۴۰۱ اکران شده است را نیز میتوان از دیگر کارهای محبوب صامتی است. فیلم «شیشلیک» در سال ۱۳۹۹ از جمله دوستداشتنیترین کمدیهای او است.
از جمله مهمترین کارهای جدی او در سالهای اخیر، باید به «شب اول هجدهسالگی» و «درخونگاه» اشاره کرد. بازی در این فیلمها نشان میدهد که ژاله صامتی نهتنها یک کمدین بالفطره است، بلکه میتواند در هر نقش دیگری هم خوش بدرخشد.
ژاله صامتی را میتوان از جمله پرافتخارترین بازیگران زن ایرانی دانست. اگر بخواهیم سرانگشتی حساب کنیم، ایشان در طول حرفه بازیگری خود ۴ مرتبه موفق به دریافت جایزههای مختلف شدهاند. چندین مرتبه نیز نامزد دریافت تعدادی از مهمترین جوایز هنری و سینمایی در ایران شدهاند. در ادامه، فهرست جوایز او را میبینید:
از قدیم گفتهاند که یک بازیگر را، بیشتر از هر چیز نقشهایش بین مردم دوستداشتنی میکند. درباره ژاله صامتی اما باید گفت که علاوه بر نقشهای دوستداشتنیاش، شخصیت خودش نیز به این دوستداشتن دامن زده است. او از جمله بی حاشیهترین و سادهترین بازیگرهای حال حاضر در ایران است و به گفته خودش همیشه دوست دارد که در جمع مردم باشد؛ چه صفتی بهتر از مردمدوستی برای یک بازیگر؟
در این مطلب از چطور برای شما از زندگی و همچنین محبوبترین آثار ژاله صامتی صحبت کردیم. شما کدام یک از نقشآفرینیهای ژاله صامتی را بیشتر دوست دارید؟ به نظر شما در مقالههای بعدی کدام بازیگر را معرفی کنیم؟ در قسمت نظرات بنویسید.
پاسخ ها