ماهی قباد
ماهی قباد یکی از ماهی های خوراکی و پرورشی در آب های جنوبی ایران است که دارای خواص غذایی بالا و طعمی خوشمزه است. در این مقاله از به معرفی، خصوصیات، و کاربردهای مفید ماهی قباد پرداختهایم.
نام لاتین ماهی قباد : Pickhandle barracuda
ردهبندی: علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: مازهداران
رده: پرتوبالگان
راسته: سوفماهیسانان
تیره: تونماهیان
بدن کشیده و از طرفین کاملاً فشرده، سر منفوط و درازی آن تقریباً برابر عرض بدن میباشد، بخش بالایی اولین کمان آبششی دارای ۱ تا ۲ عدد خار آبششی و بخش پایینی آن دارای ۷ تا ۱۲ عدد خار آبششی میباشد.
مشخصات ظاهری ماهی قباد
خط جانبی در جلو دارای انشعابات ظریف زیادی بوده و تا وسط دومین باله پشتی تقریباً مستقیم است. سپس به آرامی به طرف پائین خم شده تا وسط ساقه دمی امتداد مییابد .
باله پشتی اول دارای ۱۵-۱۷ شعاع نرم است. بهدنبال باله پشتی دوم ۸ تا ۹ عدد بالچه و به دنبال باله مخرجی ۸ تا ۱۰ عدد بالچه وجود دارد. رنگ بدن در پشت آبی و در طرفین نقرهای است در طول پهلوها سه ردیف لکههای گرد نامنظم وجود دارد که از چشم شروع میشود.
وزن ماهی قباد
بخش بالایی باله پشتی تا خار هشتم سیاهرنگ است .از نظر اندازه ، حداکثر طول چنگالی به ۷۶ سانتی متر میرسد .
در گزارش هایی که وجود دارد قباد ماهی با وزن 45 کیلوگرم نیز دیده شده است اما وزن متوسطی که در بازار عرضه میگردد بین یک تا 3 کیلوگرم میباشد. در اندازههای کوچک، متوسط و بزرگ صید میگردد و متناسب با سلیقه و تقاضای مصرف کنندگان وجود دارد.
محل زندگی ماهی قباد
یک ماهی اپی پلاژیک و نریتیک محسوب میشود که دامنه مهاجرت آن در مقایسه با ماهی شیر کمتر است.
ماهی قباد عموما در آب های کم عمق از قبیل خلیج فارس شنا می کند. این ماهی در اقیانوس هند، اقیانوس آرام و آسیا نیز یافت می شود. بنابراین شما این ماهی را می توانید در کشورهایی مانند ایران، بحرین، امارات و کویت مشاهده کنید. می توان گفت این ماهی جزء ماهیان دریایی جنوب است، که در عمق ۱۵ الی ۲۰۰ متر زندگی می کنند. جالب است بدانید که عمق محدوده اصلی زیستگاه این ماهی ۲۰ تا ۹۰ متر می باشد.
تغذیه این ماهی، از ماهیان کوچک ( سادرین و آنچوی )، اسکودید و سخت پوستان صورت میگیرد.
ماهی قباد جنوب سرشار از پروتئین بوده ، و گزینه ای مناسب برای تامین نیاز کودکان و ورزشکاران به پروتئین است. همچنین امگا3 موجود در این گونه می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی شود و از بروزبیماری های قلبی و تصلب شرائین جلوگیری کند.
ارزش غذایی ماهی قباد
ماهی قباد سرشار از مواد مغذی زیادی است که شامل پروتئین با کیفیت بالا، ید و انواع ویتامینها و مواد معدنی می باشد.
ویتامین های ماهی قباد
همانند دیگر تن ماهیان از جمله ماهیان چرب میباشد و مقادیر قابل توجهی ویتامین D دارد. ویتامین D، یک ماده مغذی محلول در چربی است که بسیاری از افراد فاقد آن هستند. همچنین دارای اسیدهای چرب امگا3 هستند که برای عملکرد بهینه بدن و مغز بسیار مهم هستند و به شدت با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها در ارتباط هستند.
این ماهی کم کالری است و افرادی که دارای انواع رژیم های لاغری هستند می توانند بدون نگرانی آن را مصرف کنند. این گونه دارای ارزش تجاری و شیلاتی بسیار زیادی می باشد و به اشکال مختلف در بازار موجود است.
مراقبت از ماهی قباد
۱. ماهی قباد چه خواصی برای سلامتی دارد؟
ماهی قباد دارای مقادیر مناسبی از پروتئین، اسیدهای چرب امگا ۳ ویتامین د، منیزیم، فسفر و سلنیوم است. این مواد مغذی باعث افزایش سلامت قلبی، پیشگیری از سرطان، کاهش التهابات و بهبود عملکرد مغزی میشوند.
۲. چگونه میتوان ماهی قباد را طبخ کرد؟
ماهی قباد میتواند به صورت سرخ شده، پخته، نیمه پخته یا آبپز در غذاهای مختلف مصرف شود. بهترین روش برای پختن ماهی قباد، سرخ کردن آن در روغن زیتون با اضافه کردن ادویههای مختلف، مانند پیاز، سیر و زردچوبه است.
۳. آیا ماهی قباد میتواند باعث آلودگی با جیوه شود؟
ماهی قباد، مانند سایر ماهیها، میتواند جیوه را از طریق آب و دیگر منابع آلوده به آن جذب کند. بنابراین، استفاده از ماهی قباد از منابع پاک و با کیفیت، مانند ماهی های پرورشی، میتواند ریسک آلودگی جیوه را کاهش دهد.
۴. چگونه میتوان ماهی قباد را پرورش داد؟
ماهی قباد میتواند در محیطهای پرورشی با شرایطی مانند دمای آب بین ۱۵ تا ۲۷ درجه سانتیگراد، pH بین ۷ تا ۸ و شوری آب حداکثر ۳ درصد پرورش داده شود. برای پرورش ماهی قباد نیاز به حوضچههای مناسب، تغذیه مناسب و مدیریت دقیق است.
ماهی قباد، از جمله ماهیان با ارزش صیدی در آبهای جنوبی ایران است. این ماهی با ارزش،طعم خوبی دارد و میتواند به عنوان یکی از ماهیهای خوراکی و محبوب در بازارهای محلی و بینالمللی عرضه شود. با این حال، برای حفظ منابع آبزی پروری و حفاظت از محیط زیست، میتوان از پرورش ماهی قباد در محیطهای پرورشی استفاده کرد.
گرد آوری:بخش علمی
پاسخ ها