خصوصیات دندانپزشکی خوب
شکی نیست که دندانپزشکی کار بسیار حساس و پرمخاطره است. یک دندانپزشک خوب علاوه بر اینکه باید ابزار، تجهیزات کافی و دانش لازم برای انجام کارهایش داشته باشد، باید رفتاری اطمینانبخش و حاکی از اعتماد داشته باشد تا اطمینان لازم بین دکتر و بیمار به وجود بیاید. در ادامه این مطلب از ما را همراهی کنید تا خصوصیات یک دندانپزشک خوب را با هم بررسی نماییم.
دندانپزشکی کار بسیار حساسی است و در چهره اکثر بیمارانی که نیاز به کار دندانپزشکی دارند دلشوره و دلهره وجود دارد. ازاینرو یک دندانپزشک هم باید متخصص و مجرب باشد و هم صبور و خوشاخلاق باشد تا بتواند در بیماران خود آرامش ایجاد نماید. داشتن رفتار محترمانه با بیماران، شنیدن صحبتهای آنها و توضیح مناسب درباره نحوه کار میتواند بیمار را آرام نماید و اعتماد او را به پزشک افزایش دهد. در ادامه سعی خواهیم کرد به مؤثرترین ویژگیهای یک دندانپزشک خوب اشاره کنیم.
• یک دندانپزشک خوب باید چهرهای بشاش و خندان داشته باشد. این به معنی زیادهروی در بذلهگویی نیست؛ بلکه بهخاطر این است که بیمار احساس خوبی پیدا کند.
• داشتن رفتار محترمانه با بیمار، صبور بودن و شنیدن صحبتهای بیمار و پاسخ به آنها از ویژگیهای مهم یک دندانپزشک خوب است.
• دندانپزشک خوب باید اطلاعات دقیقی از روند بیماری و نحوه درمان در اختیار بیمار خود قرار دهد و همچنین در مورد بهداشت و مراقبت از دندانها به بیماران اطلاعات مناسبی ارائه دهد.
• در صورتی که بیمار رفتار غیرمعقولی انجام دهد مؤدبانه به او توضیح دهد و بیمار را مسخره نکند.
• یک دندانپزشک بااخلاق نباید در مورد همکاران خود بدگویی کند و درصورتیکه بیمار از دیگر دندانپزشکان بد بگوید بهتر است پزشک سوءتفاهم هار را رفع نماید.
• حفظ آرامش، خوددار از تحقیر و توهین به بیمار از اولویتهای یک دندانپزشک خوب است.
• یک دندانپزشک نباید بین بیماران خود تبعیض قائل شود. مثلاً رعایتنکردن نوبت درمانی میتواند بیمار را عصبانی نماید.
• دندانپزشک باید در مورد مشکل بیماران احساس همدردی کند و به مشکلات ناشی از بیماری حساس باشد و با نگرش هم دردانه به بیمار آرامش بدهد تا بیمار بهراحتی بتواند از دندانپزشک کمک بگیرد.
دندانپزشک خوب باید مراحل درمان را به بیمار توضیح دهد
بیشتر بیماران مراجعهکننده، دندانپزشکی را دوست ندارند و حتی برخی افراد آنها از رفتن به دندانپزشکی وحشت دارند. این ترس ناشی از احساس بدی است که بیمار از انجام عمل در داخل دهانش دارد. البته لازم به ذکر است که باز نگهداشتن دهان برای مدت طولانی خستهکننده و آزاردهنده است.
یک پزشک خوب میتواند با صحبتکردن با بیمار و توضیح مراحل درمان، در بیمار اطمینان ایجاد نماید و ترس بیمار را از بین ببرد. ایجاد آرامش و اعتماد بخصوص در مورد کودکان بسیار حائز اهمیت است. برخی از دندانپزشکان برای سرگرمکردن کودکان بر روی صندلی بیمار مانیتورهایی نصبکردهاند که در حین انجام کار برای آنها کارتون پخش میکند و به این صورت آنها خسته نمیشوند.
یک دندانپزشک خوب زمان مراجعه بعدی بیمار را تعیین میکند، آزمایشها و عکسبرداری دقیقی را که برای بیمار تجویز کرده است را در پرونده بیمار نگه میدارد و در زمان مراجعه بیمار آنها را بادقت بررسی کرده و سپس شروع به کار میکند. نحوه رفتار دکتر باید به نحوی باشد که بیمار بتواند با او ارتباط مثبتی برقرار نماید و مراجعات بعدی، بیمار دکتر را انتخاب نماید.
در صورتی که دندانپزشک به بیمار اهمیت بدهد و تلاش نماید تا برخی از خصوصیات بیمار را بشناسد بهراحتی میتواند با بیمار تعامل پیدا کند. همچنین دکتر باید مراقب رفتار خود و کارکنانش با بیماران باشد در این صورت مطمئناً بیماران علاقهمند به مراجعه بعدی به مطب خواهند بود.
دندانپزشک خوب باید ترس را از بیمار دور کند
• دندانپزشک باتجربه تلاش میکند تا با انجام اقدامات پیشگیرانه و ویزیتهای منظم، سلامت بیماران را حفظ نماید. همچنین دندانپزشکی موفق است که در زمینه تشخیص درست و تهیه طرح درمان مهارت داشته باشد و توصیههای درمانی را به روش قابلفهم به بیمار ارائه دهد.
• در نظر داشته باشید که تجربه و سابقه کار پزشک اهمیت زیادی در تشخیص درست بیماری دارد. سعی کنید در صورتی که مشکل جدی در مورد دندانهایتان دارید حتماً به دندانپزشکانی مراجعه نمایید که سابقه کاری بالای 5 سال داشته باشند.
• دانش دندانپزشکی همواره در حال تغییر و پیشرفت است. همواره تجهیزات و تکنولوژیهای درمانی جدید وارد بازار میشوند که باعث درمان بهتر و سریعتر بیماران میگردند. یک پزشک موفق باید بهروز باشد و همواره تحقیق و مطالعه در مورد شیوههای نوین دندانپزشکی داشته باشد و بتواند سطح مهارت خود را ارتقا دهد. همچنین برای رفاه حال بیماران بتواند از تجهیزات جدید درمانی در مطب خود استفاده کند.
• یک دندانپزشک خوب باید مهارت حل مشکلات دندانی را داشته باشد و بتواند بهترین روش درمان را به بیمار پیشنهاد بدهد.
• دندانپزشک باید مهارت بالایی در کارکردن با دستهایش داشته باشد. زیرا دهان فضای نسبتاً کوچکی دارد و دندانپزشک باید دستانی استوار و هماهنگ داشته باشد تا بتواند به درستی و با دقت در این فضای کوچک کار کند.
دندانپزشک خوب باید دندان های بیمار را به خوبی بررسی کند
اولین چیزی که در هنگام مراجعه به مطب دندانپزشکان توجه بیماران را به خود جلب میکند فضا و امکانات دندانپزشکی است. دندانپزشکی جزو مشاغلی است که نیاز به نظافت و رعایت بهداشت در آن جزو ضروریات است. چهار بخش مهم یک دندانپزشکی عبارتاند از:
1. اتاق انتظار بیمار
با توجه به این که بیمارانی که به مطب دندانپزشکی مراجعه میکنند از ردههای سنی مختلفی هستند. در نتیجه بهتر است برای حفظ آرامش آنها دو اتاق انتظار مجزا در نظر گرفته شود. یک اتاق انتظار عمومی و یک اتاق انتظار مختص کودکان. قرار دادن وسایل سرگرمی از جمله مجله، کتاب و یا وسایل بازی و عروسک در اتاقهای انتظار باعث کاهش دلهره و استرس بیماران میشود.
مطب مجهز دندانپزشکی
2. سرویس بهداشتی
یکی از ضروریترین بخشهای مطلب، وجود سرویس بهداشتی مناسب است. بهتر است سرویس بهداشتی مطب دندانپزشکان تمام امکانات رفاهی از قبیل دستمال توالت، آینه، مایع دستشویی و... را داشته باشد. همچنین وجود سرویس بهداشتی مخصوص سالمندان بسیار مهم است.
3. بخشپذیرش
مکانی که بیمار در آن پذیرش میشود باید مجزا از سایر قسمتهای مطب باشد. قسمتپذیرش باید امکانات لازم برای مراجعهکنندگان را داشته باشد از جمله مکانی برای پرکردن فرمهای مخصوص و جایگاهی برای صحبتکردن بیمار با کارکنان.
بهتر است مکانی که منشی در آن مستقر میباشد به نحوی باشد که بیماران بهراحتی بتوانند با او در ارتباط باشند؛ زیرا منشی مطب مسئولیت بایگانی پروندهها و پذیرش بیماران را برعهده دارد. ضمناً منشی باید دارای اخلاق خوب و سعهصدر باشد تا بیماران رضایت کامل از نحوه برخورد و نوبتدهی او داشته باشند.
4. فضای درمانی
فضای درمانی در دندانپزشکی شامل اتاق پزشک، لابراتوار و اتاق استریلیزاسیون است. باتوجهبه حساسیت کار دندانپزشکی باید فضای درمانی بسیار تمیز و استریل باشد تا بیمار اطمینان خاطر پیدا کند که تجهیزات استریل شده مورداستفاده قرار میگیرند و دچار بیماری دیگری نخواهد شد. ازاینرو برخی از دندانپزشکان از اتاقهای استریلیزه شیشهای وسط کلینیک استفاده میکنند تا بیمار مراحل استریل کردن را مشاهده کند و اطمینان پیدا کند که بهداشت رعایت میشود.
5. استفاده از تجهیزات به روز
بهتر است مطب دندانپزشکی تجهیزات و امکانات به روزی داشته باشد تا بتواند به بیماران خود خدمات مناسب ارائه دهد برخی از این امکانات عبارتند از:
• یونیت و صندلی، کمپرسور، آمالگاماتور، لایت كیور (نور سرد)
• رادیولوژی (تك دندان)
• كاویترون (دستگاه جرمگیری دندان)،
• اینسترومنتها شامل پوآر، توربین، هندپیس، ایرموتور، میكرو موتور، آب و هوا، آنگل و ایر اسكلر
• استریلیزاتور، ساكشنها، موتور آویز، تابوره و ...
گردآوری: بخش سلامت
پاسخ ها